Петкова и Василев готови за спаринг
Петкова и Василев готови за спаринг

Едва няколко часа след смяната на върха в Министерството на финансите започна спор между нов и стар финансов министър. Спорът, засега задочен, се разрази около една възлова тема – фискалния резерв. Реално това е „дебют” в скандалите, които се очакват между новата и старата власт в различни конкретни области на управлението и финансите. Все пак, изборите са все още сравнително далече…

По данни на БНБ фискалният резерв към 8 април е 6,689 млрд. лева. Това каза служебната министърка на финансите и вицепремиерка Людмила Петкова няколко часа, след като прие поста от досегашния министър Асен Василев.

Така съобщената сума сериозно се размина с анонсираната от Василев при предаване на министерството в ръцете на Петкова. В момента във фискалния резерв има 9,9 млрд. лева, което е напълно достатъчно за нормалното функциониране на държавата, каза Василев.

По-малък фискален резерв, според Петкова
По-късно – при представянето на ръководителите на приходните агенции – НАП и „Митници“, съответно Румен Спецов (остава на поста заради добрите резултати) и Георги Димов – досегашен заместник-изпълнителен директор на НАП, Петкова припомни думите на Василев, че към 29 март фискалният резерв е бил 9,9 млрд. лева. И обясни: От парите във фискалния резерв (в който постъпват средства по левови и валутни сметки – б.р.) 4 млрд. лева са в т. нар. Сребърен фонд и разполагаемите средства са 2,7 млрд. лева.

Петкова коментира (по-късно цитирана в съобщение на МФ), че в периода от 29 март до 8 април са извършени плащания в размер на 1,6 млрд. лв.

за придобиване от държавата чрез министъра на енергетиката на вземания на „Българския енергиен холдинг“ ЕАД и „Булгаргаз“ ЕАД от „Топлофикация София“ ЕАД. Към сумите 6,7 млрд. лв. и 9,9 млрд. лв. не са включени вземания в размер на около 2,0 млрд. лв., представляващи очаквани бъдещи постъпления от Втория транш по Плана за възстановяване и устойчивост. Сумата реално ще постъпят в бюджета след изпълнение на всички етапи и цели, които се изискват, обясни Петкова.

На този фон министър Петкова анонсира, че следващата седмица ще представи по-подробен анализ.

Бюджетът и приходните агенции са приоритет и ще са на мое пряко подчинение. Аз също ще следя за проверките на агенцията, изтъкна Людмила Петкова, доказан професионалист, по думите на Асен Василев (казани по-рано, при смяната на караула).

ПП: Дано не ни сервират пак, че „държавата фалира“
Отговорът на „Продължаваме Промяната“ в лицето на Асен Василев не закъсня.

В своето съобщение, предадено от БТА, партията уверява, че резервът в края на март е 9.9 милиарда лева (колкото съобщи Василев).

И го структурират така: „Големи плащания направени в началото на април: 1.6 милиарда към БЕХ за дълга на „Топлофикация“ и 1.5 милиарда за изплащане на пенсиите през април. Очакваните данъчни приходи през април са 3.9 милиарда лв. и пристигат на 14-и (ДДС) и след 25-и (Данък върху доходите на физическите лица и осигуровки). Заради тази цикличност резервът се мери винаги към края на месеца. Така че, в края на април се очаква той да е пак над 9 милиарда лв.“.

Асен Василев, цитиран в съобщението, казва, че му е трудно да повярва, че „г-жа Петкова, която също получава ежедневните справки от дирекция „Държавно Съкровище“ не знае тези факти“. Ексминистърът изразява надеждата си като съпредседател на ПП „че няма да пробват да ни сервират втора серия от „държавата фалира“ и „ще умрем от студ““, имайки предвид времето от последното служебно правителство на президента Румен Радев и финансовия министър Росица Велкова, заместник на която беше Людмила Петкова.

Няколко реда за Фискалния резерв
Сребърният фонд е по-известното име на Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система. Средствата в този фонд са основата на фискалния резерв и по правило остават непокътнати.

Известно е, че съществена част от фискалния резерв е Националният фонд, който има функциите на централен съкровищен орган и който управлява финансовата помощ, предоставена от ЕС, Швейцария, Норвегия; по донорски програми, по Плана за възстановяване и устойчивост.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви