Разпятие
Разпятие

Като че ли една математика не ни е достатъчна, та се добавя и библейската. Или, ако щете, религиозната такава. Всъщност, библейската математика е една от най-сложните науки, защото съчетава, история, математика и теология. Затова повечето учени все още се опитват да решат коя е годината, в която Исус Христос е умрял. Въз основа на записките от Новия завет, болшинството стигат до решението, че най-точната дата  е 7 април 30 г. Но има и втора – 3 април 33 г. Защо са тези разлики? Какви са доводите на привържениците на двете идеи? И кога, в крайна сметка, е убит Исус Христос?

Започваме с факта, че еврейския календар по онова време е бил лунен. Това означава, че първото число на месеца се определя от състоянието на луната – при пълнолуние се отбелязва първо число. Условието обаче е, че Луната трябва да се вижда над Йерусалим. Дневните часове се измерват при изгрев, следователно първият час е 6 часа сутринта, а 3-я е в 9 часа сутринта, 6-я час е по обяд, докато 9-я час на денонощието се пада около 3 часа следобед. В Евангелието на Лука е посочено следното:

„Сега беше шест часа и тъмнината се спускаше над цялата земя, докато не дойде деветия час, защото слънцето спря да грее; и булото над храма беше разкъсано на две. Исус се провикна със силен глас, „Боже, предавам в твоите ръце моя дух.“ Когато каза това, беше последният му дъх.“

От текста не става ясно кога настъпва събитието.

В единият случай виждаме, че става въпрос за обед, а след това към 9-я час започва да се наблюдава залеза. Всички четири евангелията посочват, че Исус е бил разпънат в петък. В четвъртък се е провела така наречената тайна вечеря. В петък сутринта е бил изправен на съд пред римските префекти и е екзекутиран в петък следобед. Същият ден вечерта е погребан в гробница, точно преди зазоряване в началото на еврейския шабат. Тъй като има достатъчно факти, можем да допускаме, че става въпрос за петък.

Тъй като няма достатъчно време и точна година на самото събитие, започва изследване на исторически фигури, които попадат в Библията. С помощта на римско-еврейски историци, мнозина могат да покажат някои от основните факти относно Библията и най-вече датата. Става ясно, че Тиберий е бил римски император между 14 и 37 г. Понтиус Пилат е бил префект в Юдея между 26 и 36 г. Проблемът е, че докато такива исторически личности могат да се открият, все още има доста недоразумения и твърдения, че е възможно Исус да е бил убит през предния ден. Всички евангелията се съгласяват, че разпъването е било в петък, но има доста съмнения, че Исус е бил убит през предния ден.

Евангелието на Матей, Марк и Лука посочват, че всичко се случва в петък – от съдът до самото разпване.

В евангелието на Йоан се посочва, че най-вероятно се е случило в четвъртък. Информацията за всичко това ни подсказва още нещо, самите апостоли не са описвали дните в седмици, а спрямо еврейските празници. Някои не описват ден, а празник. Следователно се заражда следващия проблем, ако няма точен ден, никой не може да потвърди и точната година на разпъването. Благодарение компютрите и малко повече изчисления, стигаме до три дати:
11 април 27 г.
7 април 30 г.
3 април 33 г.

Медитация
Медитация

Учените смятат, че 27 г. е твърде скорошна, а евангелието на Матей показва, че Йоан покръства Исус по време на 15-тата година от управлението на Тиберий, което трябва да бъде 28 г. в най-ранния случай. В библейската хронология се посочва, че Исус започва своята мисия, след Йоан, което означава, че най-ранната година е 28. И така остават двете въпросни дати – 7 април 30 г. и 3 април 33 г.

Мнозинството от изследователи са готови да приемат 7 април 30 г. като истинската дата от смъртта на Исус. Това е предпочитаната дата от хората, които вярват в мисията на Исус и са на мнение, че 28 г. е прекалено скорошна. Има малка група от изследователи, които подкрепят 3 април 33 г. и вярват, че Исус е обикалял около 3 години и най-ранният старт е през 30 г. Те използват и лунното затъмнение, което Пилат е описал в писмо до император Тиберий.

По мнението на една последна част от научното общество – всички посочени дати са грешни.

Казано по друг начин, повечето евангелия, които са написани, реално ни показват чудесата на Исус, но не и всички останали исторически факти. В евангелието на Йоан става ясно, че Исус е бил разпънат по обяд. Има твърдение, че в деня на подготовката се коли агне, но това не се е случило, защото Исус трябвало да бъде жертвата.

При Марк се посочва, че евреите вече се подготвяли за следващия празник, тоест за специална вечеря. Мнението на някои експерти е, че Исус е бил задържан и арестуван няколко дни и е възможно дори да е бил убит по-рано, докато самият акт на разпване да се е случил малко по-късно.

Да не говорим, че има още един проблем. Тъй като знаем, че Исус е бил разпнат в петък и възкръсва в понеделник, не трябва да пропускаме и факта, че еврейския календар е включвал и части от деня, следователно има и версия, че е възможно да е бил убит в сряда. По този начин се отговаря на времевия интервал, особено след като всички евангелията показват, че божият син задължително е чакал 3 дни, преди да възкръсне. Без значение как разглеждаме цялата история, основната версия продължава да е обвързана с посочените факти и изисквания, за да се случи чудото.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви