Нов документ, одобрен и подписан от папа Франциск, отправя остри критики и предупреждения срещу “джендър теорията”. В документа се споменава, че всяка операция за смяна на пола рискува да застраши „уникалното достойнство“ на човека.

Декларацията, озаглавена Dignitas Inifinita“ („Безкрайно достойнство“), се фокусира върху редица заплахи за човешкото достойнство като бедност, асистирана смърт, аборите, сексуалните посегателства и малтретирането на жени.

В текста, публикуван от ватиканската доктринална служба днес, се посочва, че трябва да се отхвърлят опитите за затъмняване на „сексуалната разлика между мъжа и жената“. „От това следва, че всяка интервенция за промяна на пола по правило рискува да застраши уникалното достойнство, което човекът е получил от момента на зачеването“, се добавя в него.

Документът преповтаря католическото учение по тези теми, но не се опитва да изолира един въпрос – като например абортите – а заявява, че набляга на равното достойнство на всички хора, независимо от обстоятелствата, в които се намират.

По отношение на абортите в текста категорично се повтаря това, което понтификът е казвал и в миналото: „защитата на неродения живот е тясно свързана със защитата на всяко друго човешко право“.

Друга спорна тема, която зачерква документът, е сурогатното майчинство. От Ватикана казват, че то е в нарушение на достойнството на детето и на жената, която се превръща в “обикновено средство, подчинено на произволната печалба или желание на други хора“. Наскоро папа Франциск призова практиката на сурогатното майчинство да бъде забранена.

Папа Франциск не веднъж се е изказвал остро по отношение на джендърите. Франциск я описва като форма на „идеологическа колонизация“.

В документа се посочва, че джендър теорията „възнамерява да отрече най-голямото възможно различие, което съществува между живите същества: сексуалното“, което е „най-красивото и най-силното от тях“.

Казва се още, че операциите за смяна на пола трябва да се избягват, защото „тялото служи като жив контекст, в който се разгръща и проявява вътрешността на душата. Но медицинската намеса е позволена за тези, които имат „полови аномалии“.

Въпреки че Франциск критикува джендър теорията, той оказа подкрепа на транссексуалните католици. Понтификът се срещал редовно с група транссексуални католици от Торвайаника, южно от Рим, канил ги е на обяд във Ватикана заедно с 1200 маргинализирани и бездомни хора и им е предоставил места на първия ред на една от тези аудиенции.

Доктриналната служба също така неотдавна разреши на транссексуалните да действат като кръстници при кръщенета и свидетели на бракове, което е промяна в решението от 2015 г.

В последния ватикански документ се посочват различни „нарушения“ на човешкото достойнство, включително в дигиталния свят, като се изреждат тенденциите, при които личният живот на хората се оголва и „разчепква“ анонимно. „Подобни тенденции представляват тъмната страна на цифровия прогрес“, се отбелязва в текста.

В него се цитира и смъртното наказание, което „нарушава неотменимото достойнство на всеки човек“.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви