Русия удря енергетиката на Украйна
Русия удря енергетиката на Украйна

80% от украинските ТЕЦ-ове и половината от ВЕЦ-овете са станали мишена на руски удари. Това е станало в последните седмици, каза днес украинският министър на енергетиката. Той осъди остро тази най-голяма атака срещу енергийната система на Украйна. Информацията е на Франс прес, цитирана от БТА.

„Може да се каже, че до 80 на сто от топлоелектроцентралите са били атакувани, както и повече от половината от водноелектроцентралите. И голям брой подстанции на електропреносната система“, заяви министър Герман Галушченко. Пресслужбата на министерството уточни за АФП, че тецовете са били „повредени“ от тези удари, но без да уточни колко големи са щетите.

Става дума за най-голямата атака срещу украинския енергиен сектор, добави Галушченко за вълната от удари, които са почти всекидневни и причиняват продължителни прекъсвания на електоснабдяването във втория по големина град Харков.

Според министъра „мащабът и въздействието“ на тази нова вълна от атаки са много по-големи от онези от миналата зима, когато милиони украинци бяха лишени от електричество и отопление в мразовитото време. Галушченко подчерта, че руската армия е модифицирала използваните при бомбардировките дронове и ракети и „ги е направила още по-опасни“.

Преди началото на руското нашествие през февруари 2022 г. производството на електроенергия в Украйна беше относително балансирано между тецовете, работещи на въглища и газ, и АЕЦ, при по-малък процентен дял на вецовете.

Запорожката АЕЦ в южната украинска Запорожка област е най-голямата в Европа. Тя беше окупирана от Русия малко след началото на войната и не произвежда електроенергия.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви