Десетки бургаски младежи днес се потопиха в динамичния свят на медицината чрез реалистична симулация на инцидент с пострадало при земетресение лице и демонстрация по оказване на спешна помощ, посредством специализирана линейка.

Тя се проведе пред Младежки международен център в „Меден рудник“ и бе посветна на Деня на здравето.

„Пострадалият“ бе с отворена рана в корема и счупен крак, но за щастие контактен и адекватен. „Раните“ бяха превързани с подръчни средства, за да се спре кръвта, докато дойде екипът парамедици на Спешна помощ. Впоследствие кракът бе фиксиран професионално и младежът бе „доставен“ в лечебно заведение, където го пое лекарски екип.

Инициативата бе под надслов „Призвание: Здраве” и с нея се целеше бургаските младежи да се запознаят отблизо и научат как да запишат образование в медицинската сфера.

Младите хора разбраха характеристиките, предимствата и значението в медицинското призвание.

„Целта е младите хора да се запознаят с значението на тази професия и – Дай Боже, ако пожелаят, как могат да придобият медицинско образование в Бургас. Показахме как различните екипи от специалисти трябва да работят и колко всъщност усилия са нужни за спасяването на един човешки живот. Също толкова усилия са нужни на човек, за да влезе в света на лекарите и да започне сам да спасява животи. Първо е нужно да минеш през кандидатстудентските изпити, прием, 5-годишното учене и още няколко години доказване, но аз съм сигурна, че всеки един от тези хора, който вече е минал по този път, ще каже, че си струва“ , сподели един от главните организатори на събитието Мария Попчева от ММЦ.

„Надявам се да младите хода да разберат колко удовлетворяващо е да ходиш на работа, в която всеки ден спасяваш човешки живот“ , каза от своя страна Ива Пехливанска, председател на Съюза на парамедиците в България.

Събитието се осъществи в партньорство с:

Университет „Проф. д-р Асен Златаров”, Сдружение Младите лекари – Бургас, Сдружение на парамедиците в България, Български младежки червен кръст – Бургас, Регионална здравна инспекция – Бургас и Национален алианс на хората с редки болести.

Партньорските организации представиха разнообразните лекарски пособия, разказвайки за тяхната роля и значимост в процеса на диагностика и лечение.

Преведена бе томбола с награди, осигурени от организаторите.

* Проект № BGLD-2.001-0002 „Създаване на Младежки международен център – Бургас“ се реализира по програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи“, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП) 2014-2021.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви