Мангитна буря

Силна магнитна буря със стойност 5 предстои днес, съобщава Meteoagent. Планетарният Kp индекс е мярка за смутеността на земното магнитно поле. Той се дава в относителни единици, които варират от 0 до 9 в зависимост от смутеността на полето.

Геомагнитната буря може да предизвика здравословни неразположения при хората, които се влияят от нея.

Последствия

Всички хора усещат магнитите бури по различен начин, в зависимост от здравословното състояние към съответния момент. Кръвта съдържа йони, а тяхното движение е ток, отиващ във външно магнитно поле. Променливостта на земното магнитното поле предизвиква колебания в потока от йони в кръвта, които могат да нанесат негативни усещания.

Съветът е възрастни хора и такива със сърдечно-съдови заболявания да не излизат на открито по време на основната фаза на силна магнитна буря.

Негативно действие има по отношение на аритмиите, промяната в кръвното налягане, главоболието. Увеличава се рискаът от инфаркт на миокарда. Има нарушен приток от полезни вещества към мозъка. Други често срещани последствия от магнитните бури: световъртеж, промяна в настроението, припадъци, липса на равновесие, замаяност, обща умора, забавени реакции, липса на концентрация, гадене, повръщане, стомашни болки, изпотяване, втрисане и др.

Мелатонинът, който е важен за привикването на организма към външни влияния, бива потискан като производство по време на магнитни бури. Понеже сънят бива повлиян от тях, човек е добре да заспива по-рано. Също така да се намали алкохолната консумация, тъй като при прекомерна употреба, тялото би почувствало по-тежко бурите.

Как да се справим със слънчевите изригвания

Храната

С какво ще се храните в дните на магнитни бури и близките дни около тях, е от първостепенно значение за подготовката за бурите. Препоръчителната диета е приятна и полезна. Всъщност тя е подходяща за всеки ден и месец, но ако не може да я спазвате непрекъснато, то поне в дните на магнитни бури се придържайте към следните хранителни продукти:

Повече плодове, зеленчуци и билки. Изключително подходящ вариант са печените ябълки, кайсиите, стафидите. Много добре подпомогат здравето бананите, заради съдържанието на калий.

Варива – сега е подходящият момент за боб и леща. Тези варива действат изключително облекчаващо в дните с магнитни бури.

Хлябът – би било добре да е ръжен, защото включва витамините от групата Б, които имат мощно въздействие за нервната система. По-добре премахнете от менюто наличието на белия хляб поне в тези дни.

Чайове и билки – лайка, шипка, глог, мащерка, валериан, маточина. Може дори да си направите чай от няколко билки, които влияят отлично.

Не пропускайте закуската. Направете си нещо с булгур. Ако използвате мляко, по-добре да е нискомаслено. Намалете месото, да се консумира повече риба.

Технологиите

Магнитните бури могат да причинят нарушение в работата на електрозахранващите мрежи. Най-уязвими са трансформаторите и високоволтовите места. Нарушеното поле предизвиква смущение в сателитите (например използването на GPS-услуги), навигацията, техниката – тоест причиняват поражения на техники, от които зависи нормалното функциониране на човечеството.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви