Снимката е много илюстративна
Снимката е много илюстративна

Ако питате хората от центровете за смяна на гуми, винаги е време! Но температурите са най-точния ориентир за това дали трябва да сте с летните гуми. Сезонът си е сезон, обаче ако термометърът хукне нагоре, не му мислете. Щом живакът подмине 9-10 градуса, време е да влизате в бокса. Отделете известно време (и пари – sorry!), и действайте.

Е, температурите може и да паднат отново за някой и друг ден, нормално, пролет е.Но пък може да оставите колата няколко дни, ако сте сменили гумите и да направите фигура за плажа.

Докато температурите все още са под осем градуса, може да карата със зимните гуми още малко. При студено време сцеплението на летните гуми с пътя автоматично намалява. Това значи, че рискът от правене на пирует с колата се увеличава значително.

Не бива обаче да отлагате смяната на гумите твърде дълго. Разходвате повече гориво, когато карате със зимни гуми при температури над десет градуса. Освен това при по-високи температури съществува повишен риск спирачната ефективност да бъде значително намалена поради естеството на зимните гуми. Ето защо правилното време е от решаващо значение.

Качествата на материала на летните и зимните гуми са съобразени със сезона. За разлика от зимните гуми, каучуковата смес на летните е значително по-твърда. Това означава, че износването на летните гуми е относително ниско, дори при високи температури. Абразията на по-меките зимни гуми обаче е висока при летни пътни условия.

За да сте сигурни, че летните гуми ще работят надеждно, трябва не само да сменяте гумите в зависимост от времето, но и да проверявате редовно протектора им. По принцип минималната дълбочина на профила не трябва да бъде по-малка от 1,6 мм. Т-нар- DOT също е от значение. Гуми на над пет години не са безопасни, независимо от дълбочината на грайфера.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви