По време на разследването срещу четирима заподозрени членове на „Хамас“ следователите са направили откритие, водещо и до България.

Според информация на „Шпигел“, Федералната служба на криминалната полиция е открила снимки на няколко пистолета, пълнители и други части от оръжия в мобилния телефон на един от мъжете, арестувани в средата на декември.

Те са отвели разследващите до място в Южна България, където огнестрелните оръжия очевидно са били заровени в найлонов плик под дърво. Българската полиция вече е успяла да конфискува оръжията. Твърди се, че някои от тях са били ръждясали.

Малко преди Коледа полицията арестува трима мъже в Берлин и един мъж в Ротердам, Нидерландия. Федералният генерален прокурор ги подозира, че са членове на „Хамас“.

Твърди се, че мъжете са получили заповед от военното крило на терористичната организация в Ливан да намерят подземен склад в Европа. Разследващите от Карлсруе смятат, че е трябвало да пренесат скритите там оръжия в Берлин, за да ги държат готови за евентуални атаки срещу еврейски институции.

Първоначално следователите подозираха, че оръжията са скрити в Полша. Твърди се, че няколко от заподозрените са пътували многократно. Все още обаче не е ясно дали действително е имало депо в Полша.

При арестите през декември от самите заподозрени не са намерени огнестрелни оръжия. Откритието в България обаче показва, че организацията действително има тайници с оръжие в Европа, пише „Шпигел“.

news.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви