14 минути. За толкова време е предвидено да се пътува по новата жп връзка, която ще свързва гара „Владимир Павлов“ с Летище Бургас

Това стана ясно по време на публично представяне на проектни решения по изготвяне на техническия проект.

Кметът и експерти от Община Бургас бяха домакини на генералния директор на НКЖИ инж. Мария Генова и ръководителя на проекта Пловдив – Бургас фаза 2 – инж. Иван Бакалски, както и представители на проектантите, които разказаха повече за свършената дотук работа.

Проектът включва подготовка за изграждане на връзката с технически проект, подробен устройствен план, отчуждение на земи, археологическо проучване, ОВОСС и АРП.

Линията ще бъде в рамките на града и в полосата на съществуващата вече такава до Солниците и ще е целогодишна.

Предвидено е да има отклонение към летището, както и изграждането на две нови спирки, железопътни гари и пешеходни надлези.

Прогнозната стойност на строителството е 103 млн. лева без ДДС, като ще има 85% съфинансиране по Програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027 г. приоритет 4 „Интермодалност в градска среда“.

Скоростта, която може да се развива от гара „Владимир Павлов“ до спирка Морска градина е 60 км/ч, а от спирка Морска градина до Летище Бургас 80 км/ч.

Дължината на новата линия ще бъде 11 км. Общо спирките ще бъдат 7 – гара „Владимир Павлов“, спирка „Лазур“, спирка „Морска градина“, гара „Солници“, спирка „Кьошето“, РП „Атанасовско езеро“ и гара Летище Бургас.

Строителните работи могат да започнат до 2025 г., а краят им е предвидено да бъде през 2029 г.

Предвидени са реконструкция на пътни пресичания на две нива на ул. „Димитър Димов“, корекция в нивата на железопътния път и съгласуваност между настоящия проект и Община Бургас за ул. „Одрин“. Цялата линия ще бъде и с шумозаглушаващи пана.

От Община Бургас вече започнахме да изпълняваме отделни детайли по това трасе. Започваме изкопните работи по подземното преминаване на улица „Одрин“ и жп връзката. Това транспортно съоръжение ще облекчи трафика и ще бъде един изцяло екологичен транспорт. Надявам се този проект да се развие и да стигне до своя първоначален замисъл – ж.п. гара Бургас – Летище Бургас – Слънчев бряг“ , каза кметът Димитър Николов.

„Всичките ни усилия са насочени към приключване на първоначалната фаза на проекта. Сега ще се избере изпълнител и като следващи стъпки ще обмислим и връзката със Слънчев бряг“ , сподели от своя страна инж. Мария Генова.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви