Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

Малко преди полунощ беше гласувана комисия за проверка на необходимостта от получената дерогация, ползвана от „Лукойл“. Тя трябва да разследва и икономическия ефект от нея за нашата страна, и режима в Русия. Комисията се роди, след като от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС се разбраха да не се разширява обхвата на комисията за „Турски поток“. Срещу комисията гласуваха само депутатите от „Възраждане“. Председател не беше предложен.

По предложение на ПГ на ИТН Народното събрание прие да бъде създадена и временна комисия за разследване на корупционните практики в Агенция „Митници“ и евентуалната роля на Асен Василев в тях.

Комисията ще бъде оглавявана от Тошко Йорданов. От ПП-ДБ гласуваха против, тъй като не беше прието тяхното условие, за да подкрепят предложението.

„В деня на ареста на служители на Агенция „Митници“ ние излизаме и се опитваме да правим анкетна комисия. Това, ако не е идиотия и пълна глупост, но понеже никой не е над закона, призовавам ви, ако имате още малко разум, да подкрепим тази комисия без това обидно заглавие към Асен Василев“, заяви съпредседателят на ПП Кирил Петков.

От ИТН отказаха да променят предложението си. „Арестът е на човек, който Асен Василев лично е назначил в Агенция „Митници“, така че искам да проверя дългата ръка на Асен Василев докъде е стигнала, какво е хванала отдолу под масата, за да можем да вземем целесъобразно решение, да прецени НС дали да помогне на държавата да го арестува“, заяви Станислав Балабанов от ИТН.

Малко след полунощ депутатите приеха още проект на решение за предприемане на мерки за гарантиране на финансовата стабилност и фискалната ликвидност на страната.

Негови вносители са Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС и Йордан Цонев от ДПС.

Приетото решение задължава финансовия министър в оставка Асен Василев незабавно да преустанови разходите по консолидираната фискална програма за пенсии, трудови възнаграждения, неотложни социални плащания и падежни плащания по държавния дълг до назначаване на служебното правителство. Даден му е срок до 9 април да представи на НС пълен и подробен отчет за разполагаемата ликвидност и планираните разходи по дати в периода 4-10 април.

И още едно задължение – да задели средства за обезпечаване на плащанията за пенсии. Решението беше прието със 131 гласа „за“. Преди гласуването депутатите от ПП-ДБ напуснаха залата.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви