БСП е с нов вариант за великденски надбавки
БСП е с нов вариант за великденски надбавки

100 лева за тези с минимална пенсия и по 50 лева за останалите – такъв е новият вариант за великденските надбавки на пенсионерите . Предложението е на БСП и това е третото предложение в рамките на седмица. То е компромисно между двете направени досега. Затова Нинова разчита, че то може да намери подкрепа.

Не бива да позволяваме политическите битки и разчистването на сметки между доскорошните партньори да се отразят на възрастните хора, аргументира се Корнелия Нинова: „Знаем, че сигурно няма 100% работещо решение, но мислим, че това е най-работещото, най-справедливото и възможно. Като предлагаме парите за това да се осигурят чрез трансфер от държавния бюджет към бюджета на ДОО, тъй като в ДОО ги няма като резерв тези пари“.

В началото на седмицата от ГЕРБ-СДС и ДПС предложиха по 75 лв. за Великден за всички пенсионери, които получават под минималната пенсия от 526 лв., а от „Възраждане“ лансираха идеята за по 100 лв. за всички.

Преди ден обаче финансовият министър в оставка Асен Василев заяви, че в бюджета за Държавното обществено осигуряване няма излишък за великденски бонуси и даването на добавки за Великден поставя под риск увеличението на пенсиите през юли.

„Позицията на Министерството на финансите по мое управление винаги е била да се дават трайни увеличения на пенсиите, а не да се дават еднократни помощи. Раздаването на пари безпринципно, без те да са финансирани в бюджета, е изключително порочна практика, която се използва, за да може пенсиите да се държат ниски“.

В гласуваното снощи след полунощ решение на НС финансовият министър беше задължен да задели неснижаем остатък за обезпечаване на плащанията на пенсиите за април.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви