Покахонтас - доколко е вярно показаното от
Покахонтас - доколко е вярно показаното от "Дисни"?

Приказките и легендите са нещо прекрасно и даже поучително, докато компанията „Дисни” не им хвърли око. След това вече може да се притеснявате до каква степен всяка от тях ще бъде променена. Например, „Красавицата и звяра“ трябвало да накара младите дами да повярват, че най-щастливият брак е уреденият брак. Е, наистина, посланията винаги могат да се тълкуват по различен начин. Но когато „Дисни” започне да разказва истории, нещата могат да се променят драстично. В подкрепа на това възнамеряваме да разкажем историята на Покахонтас. И да ви оставим сами да прецените доколко се допират легендата и историята.

Покахонтас е родена през 1596 г. и е наследница на вожда Поухотан, живял във Вирджиния. Израства в силно патриархално семейство, където бащата може да има много съпруги. И негово задължение е да направи по едно дете на всяка любима. През живота си в племето, дъщерята е научена да събира дърва, да обработва месо, да познава някои земеделски пособия, да строи убежище и да готви. В свободното си време трябва да събира вода, да прави легла, кошници и други необходими пособия. Жените са ангажирани с домакинска работа и отглеждане на деца.

През 1607 г., докато Покахонтас е на възраст между 9-11 години (до днес липсва точната дата на нейното раждане), англичаните акостират в Джеймстаун, Вирджиния.

Капитан Джон Смит, като особен лидер, започва да изследва бреговете и да прави карти на всички острови, както и на обитаемата земя около него. Джон често е смятан за героя, който успява да спаси колонията си, да организира работата и да позволи животът в новия свят да продължи. Един от сериозните му закони е обвързан с работата и храната – липсата на труд ще се отрази на менюто. Смит бил принуден да се калява като мъж още на 16-годишна възраст и е служил като наемник в армията на Хенри IV от Франция. Влиза в употреба срещу пиратите в Средиземно море, получава рицарска титла от принца на Трансилвания за обезглавяването на 3-ма турци в единичен дуел.

Продаден е като роб и заминава в Северна Африка, а оттам успява да избяга в Англия и след това заминава за новия свят. По пътя към Америка е направил още един бунт и чака екзекуцията си, но планът е да стигнат корабите и тогава ще бъде изпълнена присъдата. Вместо обаче да бъде убит, Смит получава възможност да ръководи, но за жалост не печели много привилегии. Заловен е от племето и подготвен за убиване с помощта на две скали, които трябва да се притискат в главата, докато житейският път на Смит не приключи.

Тук се намесва и Покахонтас, която го спасява като ляга върху него и не позволява процедурата да продължи. Някои историци обаче не са убедени в тази история и практически не са сигурни, че подобен акт се е случил. Една друга интересна версия е, че това бил ритуал, който никога не застрашавал госта. Последната версия е, че Смит нарочно е измислил тази история, за да получи малко повече внимание. И най-забавното е, че

до тук нищо вярно не съществува в историята от това, което Дисни ни показва.

Според историята, името на индианката означавало „пакостницата“, както и „разглезената“. А най-любимото и занимание е да бъде по-често сред англичаните и да носи храна.

В някои легенди се твърди, че е била оскъдно облечена, но това така и не е потвърдено. Практически и до днес мнозина не могат да потвърдят дали изобщо е съществувала. Когато желанието за храна се повишило, вождът най-накрая прекратил хранителните помощи и се отказал веднага от идеята да им носи храна. Когато бледоликите решили да предоставят оръжие в замяна на храна, преговорите отново не потръгнали в правилната посока. Това мотивирало индианците да заличат новия паразит и да продължат живота си по стария начин. Именно това накарало дъщерята да предупреди своя „любим“ и така да подпише смъртната присъда на цялото племе. Войната избухнала през 1613 г. и тогава младата героиня е на 15-17 години. Заловена е изключително лесно, качена е на лодка. В открити води приема името Ребека и се покръства като християнка, научава и езика.

Отделена от племето и съблазнена от новия начин на живот, Ребека забравила своето племе и започнала да се радва на особено внимание.

Когато идва време за поредните преговори, именно дъщерята на вожда ще превежда и на двете страни. Пред своите хора споделя своето желание да живее с англичаните. Същата година именно тя прави и първата сватба с англичанина Джон РолфСмит никога не е имал никакви наклонности или симпатии към нея, както се разказва в историята на Дисни. През следващата година, индианката ражда и първата си рожба. Това е едната страна на историята. В последствие съвместният живот така и не тръгва и скоро англичаните избиват абсолютно всички индианци, чийто лагер е близо до форта. Историята разказва за жестоко клане и давене на деца в близката река. Вероятно по технически причини и тази част е пропусната в анимацията.

Бащата на Покахонтас е убит във вътрешнополитически отношения с фамилията, чичо ѝ поема поста, а след това е убит от англичаните. Индианската дъщеря обаче никога не разбира това. В началото на XVII век се намира в Лондон и била посрещната като звезда – Лейди Ребека Ролф.

Успява да влезе дори в двора на крал Джеймс I и кралица Анна. Въпреки доброто отношение, Покахонтас умира на 21 години, а причините и до днес остават неизвестни. Лекарите днес смятат, че индианката е страдала от автоимунно заболяване. Интересен факт е, че анимацията успява да ядоса много наследници на индиански племена. Но през 1995 г. има твърде малко хора, които да използват онлайн трибуната, за да изразят своето недоволство. Друга добра новина е, че на този етап компанията не се опитва да направи игрален филм по темата.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви