Зеленски намали възрастта за мобилизация
Зеленски намали възрастта за мобилизация

Володимир Зеленски е подписал закон за мобилизацията. С него възрастта за мобилизация в армията се сваля и вече границата ѝ е 25 години. Информацията е на Ройтерс. Агенцията цитира уебсайта на парламента в Киев. Украинската агенция УНИАН уточнява, че законът влиза в сила на следващия ден след подписването му.

Предложението беше внесено в законодателния орган на още през миналата година. През декември от армията обявиха, че са ѝ нужни още 500 000 души, за да поддържа отбранителните си усилия.

По това време, според медийни оценки, Украйна вече беше мобилизирала 1 милион души, а президентът Зеленски беше заявил, че иска да чуе още аргументи за намаляване на наборната възраст.

До такова все пак се стига и след успехи на Русия на източния фронт в Украйна през последните месеци.

Други предложенията, засягащи мобилизацията, които бяха внесени от правителството в Радата в самия край на миналата година, предполагат по-високи глоби за избягване на наборните комисии, както и конфискации на имущество, замразяване на банкови сметки и анулиране на паспортите на годни за военна служба украинци, които са напуснали страната.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви