Одобриха добавки да бедни пенсионери
Одобриха добавки да бедни пенсионери

Комисията по социални въпроси в парламента одобри на първо четене законопроект. Той е за промени в бюджета на Държавното обществено осигуряване. Целта е: узаконяване на изплащането на великденски добавки на пенсионерите. Една поправка,която предизвиква противоречиви изказвания от страна на политическите сили.

Законопроектът беше внесен от ГЕРБ-СДС и ДПС. Той предвижда пенсионерите с пенсии до линията на бедност от 526 лева, включително, да получат по 75 лева. За целта се отпускат 40 милиона лева.

Комисията отхвърли внесен от „Възраждане“ проект, в който се предлага великденска добавка от 100 лева за всички пенсионери.

Предстои и двата проекта да бъдат обсъдени в пленарната зала.

Председателят на Комисията по социална политика Деница Сачева коментира, че с внесения проект се възстановява практиката за надбавки за най-бедните пенсионери, които в момента са 534 000.

Искрен Арабаджиев от ПП-ДБ смята, че „предизборната кампания е отворена“.

Сачева му отвърна с потресаващата мъдрост, че изборите още не са насрочени и няма как това решение да е предизборен акт. „Ако втората половина на годината има затруднения, от НОИ могат да поискат необходимата актуализация“, смята тя.

Георги Гьоков от БСП обяви, че БСП ще внесат предложение в законопроекта добавките да са диференцирани според размера на пенсиите, но да се дават на всички пенсионери.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви