Боговете са извънземни
Боговете са извънземни

Още в древна Гърция учени и мъдреци са опитвали да разгадаят устройството на света. Аристотел, със схващането си за единен Космос без извънземни е оказал съществено влияние върху теориите от онова време. Но възможността за живот извън Земята успява да се промъкне още през IV век пр.н.е. Ще стигнем и до Демокрит, и до фон Деникен, когато му дойде времето.

Анаксимандър (ок.610-ок.546 пр.н.е.), философ, живял в Милет, прокарва една ключова идея. Той е първият, който предположил, че Земята е тяло, плаващо в безкрайна празнота, задържана от нищо. Това е един доста примитивен поглед върху структурата на нашата Вселена. Философът разсъждава върху началото и произхода на животинския живот. И твърди, че хората произлизат от други животни, които са живели във водите. Според неговата еволюционна теория животните са изскочили от морето отдавна. Родени са, оковани в капан от бодлива кора, но с напредване на възрастта кората изсъхва и животните ще могат да я счупят. Такива идеи са били толкова напредничави, че вижданията на Анаксимандър били безумни за обкръжението му.

Първите спекулации за извънземен живот, станали популярни в древна Гърция, били тези на епикурейските философи.

Демокрит и Епикур смятали, че Вселената е резултат от случаен сблъсък на атоми и вярвали, че не само е много вероятно в Космоса да има други светове, но и че те са обитавани.

Ученикът на Епикур, Метродор от Лампас, смята идеята, че нашият „свят“ е единственият, за малко вероятна, подобна на „ако един житен клас расте в обширна равнина“. Тези хипотетични „други земи“ са били далечни планети отвъд нашата.

Аристотел обаче бил категоричен, че съществуването на други светове е невъзможно. Последователите му намирали концепцията за множество светове за твърде абстрактна. Те искали да наблюдават нещата, а не просто да си ги представят.

Има теории, че известният механизъм от Антикитера, датиращ от II век пр. н. е., не може да е създаден от човек от онова време, а от по-висш разум, вероятно от извънземни.

През V век пр. н. е. пък поетът Пиндар пише за статуи, които оживяват като движещи се и дишащи същества. Днес бихме ги нарекли роботи, но какво всъщност е вдъхновило Пиндар да пише за тези статуи? Отговори няма, само предположения.

Историята на Питагор и Астрeй се откроява в гръцката митология. Говори се, че един ден Мнесарх, бащата на философа, намерил изоставено бебе под едно дърво. Бебето се взирало в Слънцето. Мнесарх кръстил мистериозното дете Астрей, което буквално означава „звездно дете“ на гръцки. След това той дал детето на Питагор, за да му бъде слуга и чирак. Различни интерпретации сочат, че детето всъщност е било изпратено на Земята от извънземни, за да научи гениалния гръцки математик на неговите велики теории по математика и тригонометрия, които са в сила и днес.

Римляните последвали гърците, както често правели, разширявайки концепцията на елините за извънземен живот.

Римският епикурейски поет Лукреций пише: „Нищо във Вселената не е уникално и само и следователно в други региони трябва да има други земи, обитавани от различни племена, хора и породи зверове.“

В книгата си „Одисея на боговете: Извънземната история на древна Гърция“ швейцарският автор Ерих Антон Паул фон Деникен предполага, че гръцките богове всъщност са били извънземни същества. И те са пристигнали на Земята преди хиляди години.

Използвайки спорни археологически доказателства и писанията на древните, включително Аристотел, Фон Деникен се опитва да докаже, че извънземните богове на Олимп са се кръстосвали с хората. Че са извършвали генетични експерименти и са отглеждали митични същества, като кентаври и циклопи. Деникен смята, че това, което ние наричаме гръцка митология, всъщност е действителна история. Той твърди, че мястото на Делфийския оракул е било станция за зареждане на самолети. И че търсенето на златното руно на Язон е било търсене на основен компонент на самолета.

Друга негова теория е, че древните градове Троя и Атлантида са един и същ обект, унищожен във война между извънземни или техни потомци.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви