Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

Комюнике от почти двучасов телефонен разговор между Байдън и Си Дзинпин публикува Белият дом. Информацията е на Би Би Си. В текста са изброени много проблеми в отношенията между двете държави. Но основната е свързана с войната в Украйна. Тя е формулирана така: „Байдън изрази загриженост относно подкрепата на Китай за руската отбранителна индустриална база и въздействието ѝ върху европейската и трансатлантическата сигурност“.

В изявленията на администрацията тази теза не беше доразвита, но по-рано във вторник анонимен събеседник на информационна агенция АФП беше малко по-конкретен по нея, макар и с текстови припокривания с последващо изявление: „Наистина виждаме, че Китай е започнал да помага за възстановяването на руската отбранителна индустриална база“. Той заяви, че Китай доставя на Русия компоненти, които позволяват „малко по малко изграждането на руския потенциал в Украйна, а това, разбира се, има дългосрочно въздействие върху европейската сигурност“.

Подобна формулировка се съдържаше и в стенограмата от закрития и анонимен брифинг преди разговора, публикувана на уебсайта на Белия дом. Високопоставен служител на администрацията добави, че френският външен министър Стефан Сежурне е изтъкнал подобни съображения по време на посещението си в Пекин на 1 април. В публикуваните коментари Сежурне заяви, че очаква Пекин да изпрати „ясни сигнали“ на Москва, тъй като прекратяването на войната в Украйна е в интерес на цялата световна общност, включително и на Китай.

Китайското комюнике, разпространено от официалната информационна агенция Синхуа, е още по-оскъдно: „Двамата държавни глави обмениха мнения по украинската криза и ситуацията на Корейския полуостров“. Предполага се, че Китай е заявил на САЩ, че Тайван е червена линия в отношенията помежду им.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви