Илюстративна снимка
Илюстративна снимка

Според Международния институт за стратегически изследвания (IISS), инициативата на фронта в Украйна в момента е в ръцете на руските войски. Бен Бари – експерт от IISS заяви пред американското издание CNBC: „Най-добрият сценарий, на който Киев може да се надява е безизходицата на фронта през 2024-та”.

Най-лошият е руската армия да набере по-голяма скорост, да пробие защитата на ЗСУ и украинският фронт да се срине. Следващите месеци ще бъдат критични за украинските сили.

Наскоро Русия превзе Авдеевка и няколко близки села. В Киев продължава да има несигурност дали САЩ ще продължат да подкрепят страната финансово и военно. От института поставят под съмнение украинските твърдения, че „войната ще спре през 2024 г.“ с победа над руснаците. Случващото се на фронта в момента говори, че това не е реалистичен сценарий.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски вече предупреди, че Русия планира да започне нова мащабна офанзива в началото на лятото. Това прави недостига на муниции и оръжия в Киев критичен. Русия вероятно ще организира серия от големи атаки през пролетта и лятото, които ще доведат до много украински жертви. Те могат да изтласкат защитата на запад и да разширят руския контрол върху окупираните територии.

Русия, която вече е мобилизирала няколкостотин хиляди души, може да поддържа настъпателна кампания. Освен това руската икономика заработи изцяло за нуждите на армията по нареждане на Владимир Путин.

Украйна все пак се надява, че скоро Конгресът на САЩ ще одобри отпускането на 60 милиарда долара военна помощ. Очаква се и пристигането на първите западни изтребители F-16. Новият главнокомандващ ЗСУ Олександър Сирски е съсредоточен върху укрепването на отбраната, без да рискува войските да се опитат да си върнат територия. В по-дългосрочен план Украйна е зависима и от президентските избори в САЩ.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви