Устойчивата мода все още може да бъде готина и достъпна, смятат тези, които настояват за промяна в индустрията.

Pembrokeshire Frame, благотворителна организация, която има за цел да подпомага уязвими хора, като същевременно използва повторно и намалява отпадъците, заяви, че е отбелязала 300% ръст на печалбите си, съобщи Би Би Си.

Елин Манон, моден дизайнер от Суонзи, заяви, че устойчивата мода е „много по-достъпна“ с увеличеното използване на сайтове за препродажба като Vinted и Depop.

Хелън О’Съливан от онлайн платформата за устойчивост SustFashWales заяви, че „пазаруването на собствените ни гардероби“ е добро начало.

Целта на Frame е да оказва подкрепа и да повишава квалификацията на хората в своята общност, като същевременно помага на околната среда и се бори с изменението на климата.

Тя привлече бившата модна дизайнерка Клеър Джонс като координатор по устойчива мода за своите магазини за препродажба, която заяви, че отношението към вещите втора употреба се променя.

„Frame разполага с дарения от общността. Приемаме ги, сортираме ги, сваляме дрехите от тях и след това ги рециклираме“, каза Джонс.

„Мисля, че като цяло това е тенденцията в днешно време, хората искат да са по поръчка, искат да изглеждат уникално и ние можем да постигнем това, като сме супер устойчиви“, добави тя.

Освен че съзнателно се опитваме да избягваме бързата мода, благотворителната организация заяви, че настоящият финансов климат също е променил нагласите на хората и тенденциите в пазаруването.

„По време на кризата с разходите за живот, откакто обновихме магазина, печалбите ни се увеличиха с почти 300 %. Хората вече осъзнават защо е добре да пазаруват тук и какво невероятно качество могат да получат от благотворителните магазини. Очевидно сме променили този стереотип, че не е миризливо, не е старо, а можеш да получиш невероятно качествени неща на достъпни цени“, твърди модния дизайнер.

Уменията, които доброволците придобиват, са една от основните ползи от проекта, освен че предотвратяват изхвърлянето на много килограми дрехи на сметището.

„Просто не мога да повярвам на даренията, които получаваме, количеството на дрехите, които се намират наоколо, е смайващо.Това наистина ме накара да се замисля от колко много неща се нуждаем, как купуваме и пазаруваме“, заяви доброволката Морийн Рей.

Благотворителната организация заяви, че в резултат на новите инициативи е успяла да намали и количеството на отпадъците, които изпраща на сметището, от 20 % на 5 %, а това означава, че дрехите могат да бъдат пригодени по предназначение.

Елин, която изработва цветни и шарени дрехи, заяви, че хората трябва да знаят, че „устойчивостта не означава скука“.

Тя каза, че онлайн платформите означават, че устойчивата мода може да бъде по-обхватна по отношение на размера и уврежданията и да бъде съобразена с индивидуалните нужди, което привлича повече хора.

„Много хора смятат, че тенденциите и устойчивостта не вървят заедно, но аз не съм съгласна. Тези тенденции се основават на обществото и се основават на това, което се случва политически, на това, което се случва в културата, така че да не се ангажираш с това, означава да не се ангажираш с културата.Но това, което ми харесва, е, че все още можете да бъдете модерни. Все още можете да имате свой собствен характер, без да ходите на главната улица. Така че в този смисъл. Мисля, че това е чудесен ход напред“, твърди Елин Манон.

Тя обаче признава: „Бих искала всичко да се забави малко“.

Хелън О’Съливан е основател на онлайн платформата Sustainable Fashion Wales за по-устойчива и прозрачна информация за модата в Уелс и работи върху докторат по темата.

„Проблемът ми с устойчивата мода е, че все още няма ясно определение за това какво всъщност означава тя. Дори самият термин всъщност няма смисъл, защото модната индустрия в момента е разбита, така че защо да искаме да поддържаме това?“, пита тя.

БГНЕС

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви