В Царево започна изграждането на моста към квартал „Василико“.

При наводненията през септември миналата година съоръжението рухна и отне живота на четирима души.

„В момента предстои бетониране, изграждане на този устой, след това изграждане на едно крило, втор крило, с фундаменти и от другата страна същото. Отдолу също дъното на реката ще бъде с дънна плоча. Съответно мостът ще бъде много по-здрав от преди“, каза в „Тази сутрин“ инж. Марио Аврамов, технически ръководител на обекта.

По думите му мостът е бил много стар, бил е на по-ниско ниво и с по-малки размери, а след това е бил дострояван и разширяван. Очаква се ремонтът да бъде завършен със започването на летния сезон.

„Ремонтните дейности са от началото на годината. Срокът на сключените договори е 300 календарни дни, но заедно с изпълнителя сме си поставили амбициозната цел в края на юни, началото на юли мостът да бъде готов“ каза кметът на община Царево Марин Киров.

„Заявките са за силен летен сезон. Повечето от големите хотели ще стартират рано – на 24 май с полски, чешки и български туристи. Подготвяме се със сериозни и инфраструктурни обекти, с това да бъдат завършени в срок и с нова културна и фестивална лятна програма“, каза още той.

Към момента за туристите са осигурени три обходни маршрута за квартал „Василико“ и къмпинг „Нестинарка“, може да се минава и по крайбрежната алея.

„Надяваме се до началото на летния сезон да има мостово съоръжение. Дори да има усложнения във времето или в процедурите, няма да има възпрепятстване на достъпа до населеното място, така че този мост по никакъв начин не застрашава летния сезон“, сигурен е кметът.

Междувременно АПИ продължава и ремонта на новия мост по пътя Царево – Ахтопол. Очаква се той да бъде изграден до средата на април.

През този участък преминава целият трафик към Южното Черноморие. Той е основна пътна връзка с Варвара, Ахтопол, Синеморец и Резово.

Опустошителното водно бедствие, което удари региона през септември 2023 г., разруши стария мост на третокласния път Царево – Ахтопол. Затова се наложи АПИ да го премахне и да изгради временен път – брод, по който да преминават двупосочно всички видове превозни средства.

btv.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви