От днес антибиотици - само с е-рецепта
От днес антибиотици - само с е-рецепта

Лекарите ще изписват от днес антибиотици само с електронна рецепта. Издадените до днес хартиени рецепти имат валидност от 30 дни. Те ще могат да се изпълняват в аптеките.

Отпадането на хартиената рецепта за антибиотици става факт на фона на притеснения от страна на спешни медици, че фелдшерите и лекарските асистенти не могат да изписват електронни рецепти. Защото не са изрично посочени в наредбата. Миналата седмица председателят на Фармацевтичния съюз Димитър Маринов изнесе данни. Според тях 38 от тези професионалисти издават електронни предписания.

Колкото до аптеките, според него те изпълняват такива рецепти, стига изписаното лекарство да е налично: „Единственото, което трябва да знае пациентът, когато има е-рецепта, е кога е бил на преглед. За да могат бързо да му я намерят, ЕГН-то ще си го погледне от личната карта“.

От сдружението на лечебните заведения от специализираната извънболнична помощ призоваха да се въведат изключения, при които да се изписва хартиена рецепта за антибиотици. Д-р Катя Ганова коментира: „Би трябвало да има и да се помисли за тези изключения, за да не отиваме до крайности и до фатални грешки“.

От днес в сила влиза и удължената с 15 дни забрана за износ на инсулинови лекарства и на антибиотици за деца. Тя ще действа до средата на април.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви