Щастие
Tdkjdlr m,dpkr[r

Една от версиите за началото на традицията да се шегуваме е свързана с Франция, по времето на Луи 14-ти и смяната на Юлианския календар с Григорианския. Кралят издал закон, с който въвежда датата 1 април за начало на календарната година на мястото на 1 януари. Френските поданици се възпротивили на тази идея и в знак на протест на следващата година изпратили новогодишни картички на 1 април. Законът не влязъл в сила, но изпращането на картички се запомнило като шега, свързана с датата 1 април. През следващите години французите продължили да измислят различни шеги, които се правели в този ден.

Друга история разказва, че празникът на хумора се е родил в Англия през 1860 г.

Английски джентълмени били поканени на тържествена церемония по „изкъпването на белите лъвове“, която трябвало да се проведе на 1 април. Англичаните не се усъмнили в странната церемония и завели и съпругите си на посоченото място. За тази шега се говорело дълго време след това, а 40 години по-късно 1 април бил наречен Денят на глупците.

Съществуват твърдения, че корените на този празник могат да се търсят в римския фестивал в чест на Хилария провеждан на 25 март. Други също твърдят, че този празникът се е зародил в древен Рим, но в средата на февруари (а не в началото на април), когато празнували Празника на глупците.

Според друга версия дължим честването на шегата на неаполитанския крал Монтерей. Историята е такава:

На краля поднесли риба по случай спирането на земетресението. След година владетелят поискал точно същата риба. Такава обаче не намерили и готвачът приготвил друга, която много приличала на предишната.

И макар че владетелят усетил подмяната, не се разгневил, а дори се развеселил.

Оттогава станали обичайни шегите и лъжите на 1 април.

На днешния ден ще прочетете много първоаприлски новини и в медиите. Ето кои са най-известните до сега през  последните години:

Vancouver Courier публикува новина на 1 април 2011, че започва следващата фаза на тунел за колоездачи под водата, който ще свърже центъра на Ванкувър, намиращ се на полуостров, с останалите квартали, като по този начин ще им съкрати усилията и времето да карат по мостовете. Съобщава се дори цената на проекта – между 340 и 420 мил $.

Друга известна канадска шега е на телевизия CBC, която съобщава на 1-ви април 2008, че има план CN Tower в Торонто да бъде надстроена, за да запази световното си първенство за най-висока сграда, което ще загуби с построяването на кулата в Дубай.

На същата дата, BBC/Daily Mirror/Daily Telegraph пуска шега за летящите пингвини, която надминава по всички показатели „идеята за надстройката на CN кулата”. Филмът е представен като неоспоримо доказателство за теорията на Чарлз Дарвин за еволюцията. Сниман е на остров Крал Джордж, който се намира на 75 мили от Антарктида.

През 1975 г. австралийска новинарска програма, обявява, че страната скоро ще премине към „метрично време“. Минутата ще има 100 секунди, часът – 100 минути, а денят – 20 часа. За да се запази метричнaта традиция, секундите ще се наричат милиден, минутите – стотнаден, а часът декаден. Историята дори привлича политик, който коментира и приветства новата система.

Чести са и първоаприлските шеги с известни личности.

Например, на 1 април 2011г. (предизборно време за федерални избори в Канада), на пресконференция на NDP лидера, известен с мустаците си, всички журналисти се появяват с мустаци.

На същата дата, новинарите от National NewsWatch правят хит с новината, че Дон Чери ще представлява Канада на кралската сватба на принц Уилям и Катрин Мидълтън. Това е трудно за вярване, заради свободното и често скандално поведение на колоритния хокеен коментатор.

Съвсем ясно е, че такива щуротии са добра реклама. Затова, опита на медиите се превзема и от компаниите. IKEA например, лансира на 1 април 2011г в Австралия столче за куче, с дупка на седалката за опашката, с подпорна дъска за лапите и място за водата и храната. Цената на такова столче е 59$ и си заслужава, защото ще направи кучето истинска част от семейството.

На 1 април, 2012 г, WestJet излиза с изявление, в което се казва, че ще започне въвеждане на „кабини без деца” за някои полети на авиокомпанията. „Карго деца е вълнуваща нова програма, която позволява на гостите да пътуват в по-тиха и по-спокойна самолетна среда без деца, а децата да пътуват в специална ВИП зона на самолета“, се казва в изявлението.

Гугъл разпространи съобщението, че от 1 април 2013 закрива портала за видеоклипове „Ютуб“ до 2023 година. Това ще бъде направено, за да могат специалистите да определят името на автора на най-добрия клип на всички времена, публикуван от деня на основаване на канала. Победителят ще получи MP3-плеър и стипендия от 500 долара за реализиране на своя следващ проект – се посочва в съобщение на компанията.

Бъдете нащрек на този ден. Но дори да станете за смях – няма лошо. Смехът е здраве!
Весел първи април!

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви