Убийствените емоции

Учените са открили, че нашите емоции пряко влияят върху здравето на сърцето. Те призовават за лечение не само на тялото, но и на психиката, за да се избегнат фатални сърдечни заболявания.

Здравето на сърцето и мозъка са взаимосвързани и увреждания в един от тези органи може драматично да повлияе на състоянието и на другия. Ето защо, ако не можете да контролирате емоциите си, които имат токсичен ефект върху мозъка, тогава рано или късно те ще стигнат и до сърцето. Всъщност, въпреки факта, че тези органи са разположени далеч един от друг  в различни части на тялото, те са тясно свързани помежду си. До тези изводи са стигнали учените, съобщава изданието TimesNow.

Как емоциите влияят на здравето на сърцето?

Ако постоянно сте стресирани, нервни и тревожни, това води до умора, високо кръвно налягане и холестерол, преяждане, инсулинова резистентност и дори диабет и в резултат рискувате сериозни сърдечни заболявания, включително инфаркт.

Най-опасните емоции са:

  • Гняв
  • Чувство на безнадеждност и отчаяние
  • Постоянна тревожност
  • Безпокойство

Скорошни изследвания показаха, че ако имате проблеми с психичното здраве, хроничен стрес или депресия, имате повишен риск от развитие на сериозно сърдечно заболяване.

Опитни кардиолози също потвърждават констатациите на учените и са уверени, че високият холестерол, кръвното налягане и атеросклеротичните плаки не възникват сами.

Дисфункции в тялото често възникват поради факта, че човекът е спрял да слуша собствените си чувства и емоции.

Проблемът често се корени в това че ни тежи постоянно да поемаме отговорност за други хора. Както и в постоянното пренебрегване на собствените си нужди от лично пространство, лично време, психически комфорт, спокойствие, приемане и любов към себе си, на първо място, а също така от почивка и сън, обяснява кардиологът.

Заради негативните емоции настъпват промени в организма на ниво вегетативна нервна система, сигурен е лекарят.

Тя регулира нашето тяло, функционирането на сърцето, кръвоносните съдове и всички вътрешни органи, предупреждава специалистът.  Поради това започват да се развиват хронични заболявания.

Според кардиолога това е причината сърдечно-съдовите заболявания да се срещат по-често в зряла възраст. Промените в подсъзнанието, които засягат тялото, се натрупват до този момент и започват да му влияят.

Как да управлявате емоциите си в името на сърцето си?

Управлението на стреса и безпокойството е важно за здравето на сърцето. Това може да стане по различни начини:

Потърсете помощ от професионалист

Не мислете, че постоянният стрес в живота ви (работа която не обичате, кавги със съпруга или децата) ще премине без следа. Ако изпитвате постоянна тревожност и безпокойство, възприемате живота като пълен кошмар, тези емоции само ще растат и с течение на времето могат да разрушат здравето ви.

Много е важно да обсъдите това с Вашия лекар или да потърсите помощ от психолог или психотерапевт. Има психолози, които могат да помогнат за установяване на разумен баланс между сърцето и мозъка.

Не забравяйте за физическото здраве

За да избегнете стреса, е важно да сте в добра физическа форма. Учените многократно са доказали , че дори разходките на чист въздух, да не говорим за плуване, колоездене и други физически дейности, помагат за намаляване на тревожността и депресията, както и за повишаване на самочувствието.

Хранете се правилно

Важно е да се храните здравословно с пресни плодове, зеленчуци и зърнени храни, за да подобрите както състоянието на сърцето, така и психическото си здраве. Съществува и кардио диета.  Не на последно място това, което ядете на закуска, обяд и вечеря, влияе върху здравето на сърцето ви.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви