В живота има щастие, открийте го
В живота има щастие, открийте го

Психичното здраве е не по-малко важно от физическото. Разберете дали всичко с вас е наред или има причина да промените начина си на живот или дори да отидете на лекар.

Здраво ли е тялото ви в момента? Ами духът ви? Днес вече не е тайна за никого: цялостното ни здраве до голяма степен зависи от състоянието на нашата психика. Ето защо е толкова важно да се грижите за себе си.

Как да разберете дали всичко е наред с вашето психично здраве? Д-р Карла Шуман изброи 10 признака на човек, който няма психични проблеми.

Събуждате се сутрин с чувство на благодарност

Всички имаме лоши дни и трудни моменти. Но хората със здрава психика се отличават със способността да си спомнят поне една причина да бъдат благодарни за нещо всеки ден. Ако искате да станете по-щастлив човек, опитайте се да възприемете този навик и ще видите как ще се промени подходът ви към живота.

Имате планове – искате да направите или опитате нещо

Ако планирате приятни неща – било то ваканция в далечни страни или вечерно гледане на любимия филм – тогава имате какво да очаквате и да се насладите на това очакване. Това означава, че търсите положителни преживявания, които могат да бъдат страхотен антидот срещу депресията.

Не губите време и енергия за злоба

Животът е невъзможен без конфликти, но здравият човек знае как да се абстрахира от оплакванията и да продължи напред. Запомнете: таенето на омраза и негодувание означава да навредите на себе си. Често именно тези негативни емоции ви пречат да създавате нови приятели. Ако можете да се освободите от гнева си и просто да спрете да мислите за онези, които са ви наранили, в крайна сметка ще можете да намерите мир и спокойствие.

Знаете как да се наслаждавате на простите неща

Хората с добро психично здраве не се нуждаят от много, за да бъдат щастливи: те могат да се насладят на обикновена разходка, среща с приятели, хубава музика, красива гледка. За положителни емоции те не се нуждаят от ексклузивно преживяване или изключителен повод.

Помагате на другите

Разбира се, психически здравите хора се грижат за себе си. Но в същото време те са в състояние да се грижат и за другите! Ако нямате психични проблеми, това означава, че сте в състояние да поддържате баланс между това да удовлетворявате собствените си нужди и да обръщате внимание на другите.

Знаете как да отстоявате личните си граници

Здравият, адекватен човек е в състояние да откаже и знае как правилно да защити своята гледна точка. Той е способен да носи полза на другите, без да навреди на себе си.

Не изпитвате завист

Завистливите хора постоянно се сравняват с другите. Но хората със здрава психика не губят време за това. Те просто си поставят реалистични цели и вървят към тях, без да гледат другите хора.

Вие сте в състояние да се радвате на щастието на другите

Способността да се радваме за другите и да им казваме за това е много важен аспект на психичното здраве. Ако можете да направите това, тогава сте в състояние да видите нещо отвъд собствената си болка и да изпитате щастие за другите – дори ако всичко не е толкова гладко в собствения ви живот.

Някои от тези качества изглеждат недостижими – особено ако сте възпитани по много различен начин. Въпреки това е възможно да преосмислите поведението си и да спрете да се фокусирате върху негативното, ако положите усилия.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви