Сън
Какво знаем и не знаем за заспиването

 

Обикновено сутрин ни се иска да лежим в леглото по-дълго, изключвайки всички аларми. Но има начини, които ще ви помогнат да се събудите по-лесно и да започнете деня по-енергично.

За нашия организъм е от изключителна важност как ще прекараме първите минути след като се събудим. Тогава тялото ни се настройва за деня и започва активно да произвежда (или да не произвежда) хормони на радостта, които са толкова важни за продуктивността и доброто настроение.

Как правилно да подредите деня си? Нека чуем мнението на експертите.

За да останете свежи и енергични през целия ден, трябва да вършите редовно само няколко действия, казва психотерапевтът Рушел Блаво. Така че е важно да запомните, че най-важното е правилният сън. И мнозина, за съжаление, го пренебрегват, но човек просто трябва да спи достатъчно. Приучете се да си лягате рано и да ставате рано. В началото ще ви е трудно, но с времето ще свикнете с новата рутина, ще видите, че денят ви продължава по-дълго, имате време да правите повече неща и като цяло сте по-продуктивни и се радвате на малките неща по-често.

Това се обяснява с факта, че между 21:00 и 22:00 часа е най-активното производство на мелатонин – това е хормон на съня, който намалява производството на цитокини, които причиняват възпаление и неутрализира свободните радикали в клетките. Като антиоксидант мелатонинът може да помогне и при мозъчни нарушения и сърдечни заболявания, обяснява експертът.

Какви сутрешни навици ще ви помогнат да останете свежи през целия ден?

Не използвайте джаджи веднага след събуждане

Именно поради проблеми с производството на мелатонин се препоръчва да заспивате без джаджи, а също така си отделете поне час сутрин без телефон или лаптоп. Този ритуал е необходим за спокойно събуждане, мозъкът се нуждае от време, за да се възстанови след сън. А телефонът е дразнител, който възбужда нервната система, когато е уязвима.

Освен негативното въздействие върху организма, сутрешното разглеждане на социалните мрежи може да ви причини негативни емоции, стрес и раздразнителност. И този заряд остава за целия ден, казва психотерапевтът.

Вземете си контрастен душ

Ако ви е трудно да се събудите сутрин, тогава докато не изградите навика да ставате рано, препоръчвам да вземате сутрешен контрастен душ. Освен отличния ободряващ ефект, тази процедура има положителен ефект върху организма ни – подобрява лимфотока, закалява, укрепва имунната система, обясни лекарят.

Отворете прозорците

За добър дълбок сън и бодро утро е необходим чист въздух. Ако е възможно, опитайте се да отворите прозорците през нощта, за да проветрите стаята, а сутрин да влезе чист въздух и слънчеви лъчи. Дори в облачно време този ритуал ще ви зареди с енергия и ще ви даде „хормона на щастието“.

Планирайте деня си

За да сте сигурни, че имате сила сутрин и излъчвате енергия, опитайте се да съставите списък с цели, планирайте деня си, помислете какво искате да правите всеки ден, за да постигнете мечтите си. Това е страхотна мотивация, която ще ви вдъхнови да ставате сутрин и да правите страхотни неща!

Освен това, когато планираме, мозъкът ни е по-малко стресиран. Факт е, че в главата вече е формирана определена последователност от действия, която дисциплинира и вдъхва увереност на човек. И дори ако нещо се обърка, ще ви бъде по-лесно да се справите със стресовата ситуация и да намерите решение.

Не пропускайте закуската

За да останете бодри, трябва да ядете обилно, но не преяждайте! Не е препоръчително да пропускате закуската, защото след няколко часа ще искате да ядете повече от всичко. И това само ще развали настроението ви, ще започнете да се чувствате сънливи, тъй като нивото на инсулина ще се повиши рязко, а след това също рязко ще спадне, обяснява Рушел Блаво.

Друга важна подробност: опитайте се да не ядете преди лягане. Първо, стомахът няма да има време да преработи храната, което може да доведе до киселини, увредени лигавици и повишен риск от инсулт. На второ място, късните вечери водят до наднормено тегло, влошаване на качеството на кожата и тялото като цяло.

Станете веднага, когато алармата звънне

Ако не можете да станете при първия звънец, това означава, че тялото ви не е имало време да се възстанови: или сте си легнали късно, или сте спали в задушна, гореща стая. Наблюдавайте състоянието си. Когато първото позвъняване на будилника не ви принуди да „поспите“ още 5 минути, това означава, че тялото ви е готово за нов ден.

Изпийте чаша вода след събуждане

Кой не е чувал за това? Но не всеки разбира защо е необходимо това. Факт е, че през нощта губим вода, която е толкова важна за тялото ни – влагата се изпарява дори при дълбоко дишане. Следователно тази загуба трябва да бъде компенсирана.

Правете упражнения

Това познато правило наистина ви помага да се чувствате по-енергични. Много хора погрешно смятат, че зареждането с енергия отнема много време. Всъщност ще ви отнеме 7-10 минути, за да направите основните упражнения (сигурно ги помните от часовете по физкултура в училище). Само след няколко седмици ще забележите как състоянието ви се е подобрило значително.

Медитирайте

Днес можете да намерите много практики за кратки и дълги медитации онлайн. Опитайте се да се отпуснете и да дишате поне 5 минути след като се събудите – кислородът ще започне да тече по-активно в мозъка, ще се събудите по-бързо и ще се почувствате по-бодри.

И, разбира се, не забравяйте за закуската! Тя трябва да бъде пълна и балансирана, например омлет със зеленчуци е отлично решение. Протеинът ще ви даде ситост, фибрите ще се погрижат за микрофлората на стомашно-чревния тракт. Би било хубаво да добавите малко мазнина под формата на маслини или ядки – и ще си осигурите прилив на енергия.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви