Ученици в съда

Окръжен съд – Бургас проведе традиционния си „Ден на отворени врати“ с организиране на викторина с участието на ученици от бургаските училища, с аргументация по съдебни казуси на тема „Правната гледна точка“. Инициативата бе съвместна инициатива на съдебната институция и Младежки международен център – Бургас.

Винаги с вълнение посрещаме младите хора на град Бургас, проявили интерес към правото, защото те са нашето утре!“, с тези думи зам.-председателят на съда, Вяра Камбурова, посрещна участниците. „Надяваме се, че всички вярваме в справедливостта на закона, защото той защитава нашите права и даваме глас на Вашия коректив, за да ни покажете какво означава правото за вас и как следва да го прилагаме“, каза съдия Камбурова

В своето обръщение тя се позова на швейцарския поет и философ, Хенри-Фредерик Амиел, според който „Свобода, равенство – са лоши принципи! Единственият верен принцип за човечеството е справедливостта, като за слабия човек справедливостта е закрила и доброта.“

18 ученици от шест бургаски училища се включиха в съдебната надпревара – Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации – Бургас, Английска езикова гимназия „Гео Милев“, представители на паралелката „Съдебна администрация“ от Средно училище „Йордан Йовков“, Природоматематическа гимназия „Акад. Никола Обрешков“, Профилирана гимназия за романски езици „Георги С. Раковски“ и Професионална гимназия по транспорт.

Професионално жури с участието на окръжните магистрати – съдия Боряна Димитрова и съдия Симеон Михов и младият юрист и организатор на дебати, Мартин Мавров, оценяваха усърдието на младите хора да се аргументират по съдебни казуси, да мислят логически и изразяват гражданска позиция, както и убедително да излагат своята теза.

Състезателите се готвиха и по правни въпроси като видовете власти и съдилища в Република България; функцията на съдебната власт и на Висшия съдебен съвет; работата на съдията, прокурора, следователя; наказателната отговорност на непълнолетните лица, упражняването на права от тяхна страна и други теми.

„Денят на отворени врати“ е традиционна инициатива на съда, която цели да покаже работата на съдебната институция.

„Нашият поглед винаги е насочен към младите хора, и всички инициативи, които организираме, целят да запознаят учениците и студентите с работата на съдебната власт. Информираност, мотивираност и вяра в справедливостта, това е нашата мисия на съдии!“, категоричен е и Административният ръководител на Бургаският окръжен съд, съдия Росица Темелкова.

Участниците в съдебната викторина бяха отличени с грамоти от председателят на Окръжен съд – Бургас и получиха подаръци от двете партниращи си организации.

        

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви