Нидерландия:Китай да се скара на Русия за Украйна
Нидерландия:Китай да се скара на Русия за Украйна

Китай да осъществи натиск върху Русия, „за да тласне войната в Украйна в правилната посока”. Това поиска премиера на Нидерландия Марк Рюте от китайския президент и лидер на управляващата комунистическа партия Си Цзинпин. Искането е отправено на среща в Пекин. Информацията е на Националната новинарска агенция на Нидерландия (АНП).

Пекин е важен съюзник на Москва и според Рюте китайското правителство има огромно влияние върху Русия. За него конфликтът в Украйна беше една от основните теми в консултациите със Си. Нидерландският премиер заяви, че иска да изясни на китайския лидер, че победа на Русия застрашава сигурността на цяла Европа, предава БТА.

Китай не осъди нахлуването на Русия в Украйна. Освен това китайските компании заобикалят западните санкции срещу Русия и доставят така наречените стоки с възможно двойно предназначение. Това са стоки, които са подходящи за цивилни, но и за военни цели.

Друга важна тема от срещата беше търговията. Нидерландският премиер поиска от китайския президент да направи повече срещу злоупотребата с интелектуална собственост от страна на местни компании и се застъпи за равни условия. По думите му, когато се субсидират китайски (държавни) компании, те имат предимство пред чуждестранните компании.

Според Рюте няма да има незабавни резултати, тъй като по думите му на подобни срещи не се правят големи стъпки. Западът от години иска от Китай промени, свързани с търговията, но нещата не се подобряват или се подобряват много бавно, каза той.

Рюте не пожела да каже много за спора около експортното ограничение за производителя на машини за производство на чипове „Ей Ес Ем Ел“ (ASML). Си заяви, че подобни мерки не дават резултати и може да доведат до конфронтации.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви