Семейно щастие
Семейно щастие

Повече от 1600 семейства в България искат да осиновят дете към началото на тази година. Децата, за които се търсят подходящи семейства са почти двойно по-малко, Над 370 деца у нас са били осиновени през 2023 г. Това е станало при условията на пълно осиновяване. Такива са данните на Агенцията за социално подпомагане.  Информацията е на БНР.

Преобладаващата част от осиновените през миналата година деца са на възраст до 5 години, а най-малко са децата над 10 години, сред които и младеж на 15 години.

Отделянето от биологичната майка оставя травма у всяко дете, разказва детският психолог Невена Иванова. Самата тя е осиновена. И съветва кандидат-осиновителите: „Има страх от отхвърляне и вероятно детето ще тръгне с недоверие, трябва време, търпение и любов“.

Изграждането на връзка между осиновено дете и неговите осиновители е най-важната част от грижата за този нов член на семейството, казва Теодора Тодорова, психотерапевт и осиновител.

„На детето му трябва сигурност, а не новите играчки и дрехи“, каза тя.

Професионалистите съветват осиновителите да разкажат на детето, че е осиновено, колкото се може по-рано. И да не бъдат двигател на избора му да потърси биологичните си родители.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви