Президентът Румен Радев връчи втория мандат за съставяне на правителство на „Продължаваме Промяната – Демократична България”.

Папката прие предложеният за премиер Николай Денков, който обаче я върна веднага неизпълнена.

„Връщам мандата неизпълнен, тъй като в настоящото Народно събрание вече няма подкрепа нито за управленската програма, която приехме заедно с ГЕРБ-СДС преди 10 месеца, нито за реформите, които бяха в основата на сформирането на това управление. Можем да кажем ,че коалицията ГЕРБ-ДПС всъщност иска избори и това е резултатът от тяхното желание“, каза акад. Николай Денков.

„За огромно съжаление първият мандат беше провален, защото колегите от ГЕРБ-СДС не си спазиха своята уговорка. Преди 9 месеца казаха, че ще има управление за 18 месеца с ротация на премиерите. Те се отметнаха от тази уговорка. Във втория мандат предлагаме акад. Денков отново с ясното съзнание, че за съжаление ние дадохме втора възможност от ГЕРБ-СДС да поправят грешката си и да не отиваме в поредица от избори. Но въпреки жеста и във втория мандат, ГЕРБ-СДС не го оцениха, отказаха и в този момент формално връчвам папката както е по Конституция“, каза съпредседателят на ПП Кирил Петков.

Президентът от своя страна обясни, че Денков и цялата му политическа формация до последния момент са полагали усилия България да има редовно правителство.

„Макар да обявихте, че ще върнете мандата неизпълнен, обстановката е толкова динамична, че всяко решение свикнахме да бъде предпоследно”, каза държавният глава.

Румен Радев се обърна към Денков:

„През цялото време полагахте усилия да има редовно правителство, включително и вчера. Толкова е динамична обстановката обаче, че свикнахме всяко решение да е предпоследно. Връчвам ви мандата – заповядайте да обявите вашето крайно решение“, каза Радев.

„Както стана дума вече, аз ще върна мандата неизпълнен, тъй като в настоящото Народно събрание няма подкрепа за управленската програма, която приехме с ГЕРБ преди 10 месеца. Няма подкрепа и за реформите, които бяха в основата за сформиране на това управление“, обяви акад. Денков.

„Коалицията ГЕРБ-ДПС иска избори и това е резултатът от тяхното желание“, каза още той и припомни как Мария Габриел е върнала изпълнен мандат с министри, които не са съгласувани с тях, едностранно подписаното споразумение и четирите пъти, в които другият преговорен екип е напускал залата.

По думите му преговорният процес е бил проформа.

„Имаше достатъчно ясни индикации, че преговорите не се водеха по същество. Българските граждани, за съжаление, ще трябва да решат накъде да продължим. Единият ще е да се върнем назад, където рекетът беше нормална практика, а постната пица беше единственият начин да обсъждаме доходите на българите, или ще продължим европейския път на България“, добави Николай Денков.

„Много е важно в какви условия българските граждани ще решат как ще продължим напред. Не знам дали вие осъзнавате какви процеси се отприщиха в резултат на промените в Конституцията, които вие инициирахте. Тесният кръг от възможностите за избор на служебен министър-председател се стесниха още повече днес с оставката на заместник-омбудсмана. А тя беше единствената фигура, която не е и косвено и директно близка с никоя политическа партия. И единствена в списъка, за която може да твърдим, че няма несъвместимост“, негодува Радев.

„Как така изведнъж г-жа Елена Чернева-Маркова реши да си подаде оставката? И когато този факт беше обявен в парламента, аз се учудих, че нямаше въпроси и не реагирахте. Имало ли е натиск, защо не се инициира изслушване, как така точно вчера?. Ако за вас това са нормални неща, не се изненадвайте в последствие, че рязко нараства вероятността да получите политически служебен кабинет, който няма да бъде във ваша полза“, добави той.

„Няма да участваме в преговори за третия мандат. Молбата ни е, ако може да спестите 100 млн. на българските граждани и да не се провеждат два избора, а да успеем да направим изборите 2 в 1, да направите всичко възможно. Моля ви да положите тези усилия“, призова Кирил Петков, като по думите му държавата отивала в хаос заради това, че ГЕРБ се е изметнала от своята дума.

„Вече е много късно за такава молба. Призовах да не се приемат необмислени промени в Конституцията особено в частта за служебния кабинет. Вие ги предприехте и сега въпросите стават повече от отговорите. Ще направя всичко възможно процесът по избор на служебен кабинет да не ни вкара в конституционна криза. Вие направихте всичко възможно правомощията в президентската институция да бъдат силно ограничени, включително и в определянето на времевите параметри в процеса на определянето на следващите избори. „, каза президентът.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви