Според Кирил Петков Конституцията, преди промените, които бяха гласувани с техните гласове и подкрепата на ГЕРБ и ДПС, е виновна за случаите с Мартин Божанов – Нотариуса и Осемте джуджета.

Това обяви самият той по-време на връчването и връщането на мандата за правителство при президента Румен Радев днес.

Ето точните думи на Петков, без редакторска намеса:

„Когато говорим за промяна в Конституцията, знаете че един от успехите, които се случиха, беше успех точно в промяната на Конституцията и на съдебната реформа. Ние знаем, че 30 години старата Конституция докара да имаме джуджета, нотариуси, елфи и всякакви приказни герои. Ние направихме една промяна, която си струваше. Нека не вкарваме всичко в един куб. И нашата молба е, че тези 100 млн., /бел. ред. Петков говори за 100-те милиона, които според него би струвало по-малко, ако изборите са 2 в 1/ не са 100 млн. нито на президента, нито на министерски съвет. Те са на българските граждани и ако можем да ги спестим, да ги спестим. Ако не можете, не можете. Това е нашият призив“.

Отговорът на Радев бе следния:

„Аз нямам намерение да навлизам в гората на приказките с елфи и т.н. Не сезирах пред Конституционния съд съдебната реформа, но за другите го направих с пълното осъзнато основание, че тези промени ще доведат до кризи. Едната криза вече чука на вратата и тя ще се разгърне в следващите седмици и месеци“.

Припомняме, че днес един от възможните кандидати за служебен премиер Елена Чернева-Маркова, която бе заместник-омбудсманът до вчера, подаде изненадващо оставка.

Така оставката ѝ стеснява още повече кръга за избор. При очертаващия се пореден служебен кабинет държавният глава ще може да избира служебен министър-председател не от 10, а от 8 души, сред които са председателят на Народното събрание, управителят или един от тримата подуправители на БНБ и председателят на Сметната палата или двамата му заместници.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви