Най-голямото географско събитие

Бургас ще бъде домакин на деветото издание на Българския географски фестивал – най-голямото събитие, популяризиращо науките за Земята в България, на 27 и 28 април.

Организацията на събитието, което ще събере над 500 участници от цялата страна, обсъдиха деканът на Геолого-географския факултет (ГГФ) на Софийския университет проф. Климент Нейденов, кметът на Бургас Димитър Николов и директорът на Филиал-Бургас на СУ проф. Теодор Седларски.

В рамките на срещата деканът на ГГФ потвърди готовността през настоящата учебна година в Бургас да започне обучение в професионално направление 4.4 „Науки за земята“. В него се подготвят специалисти по геология и география. Специалностите в това направление не се предлагат от други висши учебни заведения в Югоизточния регион.

Наличието на широк кръг от възможности за висше образование, заедно с географските предспоставки, богатия културен живот и добрата градска инфраструктура ще дадат на Бургас желания академичен облик и студенти.

Професор Найденов допълни, че от есента факултетът ще предостави възможност за обучение с провеждане на занятия в Бургас в няколко атрактивни магистърски програми.

На срещата присъстваха още доц. д-р Димитър Желев, зам.-декан „Студентски политики, институционални партньорства и комуникация“ на Геолого-геогрфския факултет, зам.-кметът по образование Михаил Ненов.

Програмата Българския географски фестивал ще включва изложби, конкурси за ученици, студенти и учители; научно-популярни презентации на изявени личности (сред потвърдените гости за 2024 г. са Георги Бърдаров, Симеон Идакиев и др.); интерактивни и практически състезания, географски куиз за студенти, тематични щандове и географски изненадии и др. Участници във фестивала са ученици, учители, студенти, учени и любители на географията.

Събитието се организира от Географ БГ, СУ „Св. Климент Охридски“ (Геолого-географски факултет и Филиал на СУ в Бургас), Община Бургас и Българско географско дружество. Фестивалната програма ще се проведе в Международен конгресен център на Бургас, Търговската гимназия, Регионалната библиотека и Морската градина. Участието във фестивала е безплатно, но се изисква предварителна регистрация на сайта на Географ БГ (www.geograf.bg).

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви