С полагане на венци и цветя на паметниците на тракийските герои, паднали в превземането на Одринската крепост, на Яни Попов и на капитан Петко войвода, днес Созопол отбеляза 111 години от победата на българската армия при обсадата на Одрин.

„Преди 111 години на тази дата непревземаемата турска одринска крепост пада под щика на българския войник. Генерал Вазов не може да бъде спрян и това го е разбрал целият свят. Този ден е еманация на всичката болка, горест, мъка, но и на желязната воля на българския народ, неговата жилавост и хъс да оцелява, въпреки тормоза, на който е бил подложен всичките тези години. Искам да благодаря на г-н Пухов и на всички тракийци за това, че те са непреходни носители на нашите традиции и благодарение на тях тези традиции се представят в обществото.“

Това каза кметът Тихомир Янакиев.

Преди това беше отслужена заупокойна молитва за загиналите герои, които бяха почетени и с минута мълчание.

Председателят на Тракийското дружество „Яни попов“ Гено Пухов потвърди , че потомците на тракийските бежанци в Созопол ще продължават да пазят жив спомена за славната битка, но и за страданията на предците си. Ще спазим и девиза, който ни е завещан: Помнете, но не отмъщавайте?, каза г-н Пухов.

Пред паметника на капитан Петко Войвода той припомни още, че всъщност войводата е получил званието „капитан“ в Гърция и Русия, но не и в България и, че държавата все още е длъжник на този герой.

Цветя и венци пред паметниците бяха положени от кмета Тихомир Янвакиев зам. кметовете Андрей Николов и Тодор Дамянов, от председателя на общинския съвет Станимир Андонов, от общински съветници, партии и много граждани, потомци на тракийски родове.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви