Русия срещу Украйна
Русия срещу Украйна

Украйна признава, че нейните сили се намират в „сложна“ ситуация. Твърдението е относно източния украински град Часив Яр. Там Русия съсредоточава настъплението си. Информацията е на украинската армия, цитирана от Франс прес и БТА.

През последните месеци Москва постигна напредък на фронтовата линия, като използва предимствата си, тъй като Киев е изправен пред недостиг на боеприпаси, за които разчита на западните си съюзници.

„Ситуацията по отношение на Часив Яр е сложна и напрегната и това не е първият ден“, в който това е така, заяви Олег Калашников, пресаташе на 26-та украинска артилерийска бригада.

„Днес там се съсредоточават усилията на противника в неговите щурмови операции. Те се опитват да пробият отбраната ни, за да достигнат до Часив Яр“, добави той.

Калашников каза, че Русия е засилила използването на мощни управляеми бомби в района и ги „хвърля по населените места и по нашите укрепени позиции“.

Украйна е в отбранителна позиция от няколко месеца, поради липса на боеприпаси. Обещаният от Вашингтон пакет от военна помощ в размер на 60 млрд. долара (55 млрд. евро) е блокиран от месеци заради политическото съперничество между републиканците и демократите в Конгреса на САЩ, посочва АФП.

В петък командващият сухопътните сили на Украйна заяви, че руска лятна офанзива с участието на 100 000 войници е „възможна“, но че това е „най-мрачната прогноза“.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви