Безпрецедентното количество от 169 кг кокаин е заловено на Пристанищен комплекс Бургас. Пратката е била замаскирана в контейнер, превозващ банани. През последните години такова количество не е залавяно в България.

На цени на свободния пазар един килограм кокаин се котира на 40 000 долара. Общата стойност на заловената пратка пък възлиза на около 6,8 млн. щатски долара.

Към този момент задържани лица няма, но продължават оперативно-издирвателните мероприятия.

Подробности по случая станаха ясни на извънреден брифинг, в който участваха окръжният прокурор Георги Чинев, Петя Банкова – директор на Агенция „Митници“ и Стефан Бакалов – началник на отдел „Борба с наркотрафика“ към агенцията, ст. комисар Лъчезар Мончев  – директор на Регионална дирекция Гранична полиция, Елка Добринкова – наблюдаващ прокурор.

Контейнерът е тръгнал от Еквадор и е преминал е през Панама и Малта. Корабът е стигнал до Бургас и продължил своя път, като е оставил контейнерите тук.

Митническите служители са селектирали няколко такива, които са съдържали банани. Като в три от контейнерите са забелязани подозрителни зони. Извършена е проверка, при която са открити подозрителни пакети.

Контейнерът е бил натоварен с банани и в него са открити пакетите с кокаин. Сега тепърва ще се установено за къде е била предназначена пратката – за вътрешният пазар или външния. Получателят на пратката с банани е българска фирма, която е най-голямата вносителка на цитрусови плодове в страната. Досега не е открита съпричастност от нейна страна спрямо заловените килограми кокаин“ , поясни прокурор Чинев.

Наблюдаващият прокурор Елка Добринкова сподели, че е образувано досъдебно производство, а при евентуално залавяне на извършителите на деянието те могат да получат наказания до 15 години затвор и глоба до 200 000 лева.

Горда съм с моите служители. Поздравявам колегите от Агенция Митници за добрата работа. Благодаря и на прокуратурата и МВР за отличното взаимодействие, което беше през цялото време. Бих ги нарекла наши истински партньори“ , каза Петя Банкова.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви