Русия удари газохранилище, Украйна внася повече ток
Русия удари газохранилище, Украйна внася повече ток

Русия е атакувала подземно газохранилище в Украйна. Това е станало при общата вълна от ракетни удари по енергийни съоръжения. Информацията е на украинската държавна енергийна компания „Нафтогаз“, съобщи Ройтерс. Засега доставките на газ за крайните потребители не са били засегнати, твърдят от компанията.

Изпълнителният директор на „Нафтогаз“ Олексий Чернишов съобщи, че при удара по подземно газохранилище е било повредено оборудване и че ремонтните дейности продължават. „Ситуацията няма да окаже критично въздействие върху работата на подземното газово хранилище, тъй като газът се съхранява дълбоко под земята“. „Повредената инфраструктура на повърхността се нуждае от ремонт. Но разполагаме с достатъчно резервен капацитет, за да смекчим всякакви непосредствени въздействия“, допълни той.

Украинското министерство на енергетиката и енергийни оператори съобщиха, че днес Украйна е увеличила вноса на електроенергия и е спряла износа, след серията от руски атаки от последните дни, при които най-големият производител на електроенергия ДТЕК загуби 50% от капацитета си.

„За текущия ден се очаква вносът на електроенергия да възлиза на 14 900 мегаватчаса. Не се предвижда износ“, се казва в разпространено днес изявление на министерството на енергетиката.

В петък Русия атакува украински съоръжения за производство и пренос на електроенергия, което доведе до значителни прекъсвания на електрозахранването в много региони, а тази сутрин бяха поразени и енергийни съоръжения в три украински области, припомня Ройтерс.

Ден преди атаката на 22 март Украйна е внасяла 3300 мегаватчаса, а износът ѝ е възлизал на 2148 мегаватчаса, пише БТА.

„Загубите (от атаката в петък) вече са оценени, като официално можем да оповестим информацията, че ДТЕК е загубила 50% от производствените си мощности“, заяви по националната телевизия Сергий Коваленко, ръководител на дистрибуторската компания „Ясно“. Той не оповести повече подробности.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви