Мария Габриел

Мария Габриел официално оттегли кандидатурата си за премиер.

Тя подаде заявление до Народното събрание, че няма да участва в парламентарна процедура по избор на министър-председател и няма да предлага структура и състав на Министерски съвет, съобщават от пресцентъра на ГЕРБ.

Документът е внесен в деловодството на парламента тази сутрин в 9:09 часа.

В него Габриел посочва, че договореният „ротационен“ модел на упражняване на изпълнителната власт в мандата на 49-ото Народно събрание, е предполагал смяна на лицето, упражняващо правомощията на министър-председател, с това на заместник министър-председател и обратно, в предвидима и безспорна процедура.

„Балансът на политическата отговорност, съобразно обективната коалиционна тежест на субектите, формиращи мнозинството в 49-ото НС, бе споделено разбиране по време на преговорите за приоритетите на съвместно управление и механизма на вземане на решени“, отбелязва се в документа.

В заявлението се допълва, че „координираният отказ от и нежелание за участие в кабинета Габриел-Денков на 11 министри от кабинета Денков-Габриел, чрез формулярни/бланкови заявления и липсата на съгласие по време на последвалите преговори, обезсмисля процедурата по избирането на министър-председател и състав на правителство“.

Така, на практика, развитието на конституционната процедура не може да приключи успешно, се отбелязва в заключението.

news.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви