Бившият главен прокурор Иван Гешев бе посрещнат от симпатизанти в Бургас, държащи плакати „Гешев премиер“.

Той бе в града ни, за да представи инициативата на Граждански блок „1 000 000 гласа за мир!“, с която се иска България да поиска започване на разговори за мир във войната между Русия и Украйна.

Желаещите могат да се подпишат тук, а след това събраните гласове ще бъдат изпратени до европейските и българските институции с искане да се вслушат в желанието на хората.

„От десетки години ни разделят на демократи и комунисти, на русофили и русофоби. Единственото, което ни интересува обаче трябва да бъде кои са хората, които обичат България и не я. Нашата идея е обединяваща, защото никой от нас не иска децата му да умират в чужди войни, на чужди фронтове, в защита на чужди национални интереси. Тези, които ни управляват сега не ги интересува дали нашите деца ще умират. Те искат да си управляват и да гледат собствените си интереси – Борисов да не влезе в Магнитски, да трупат пари“ , каза той.

Според него рискът за България е много голям, защото държавата няма лидери, а се следват заповедите от чуждите посолства.

Ние сме на границата на един конфликт и има реален риск нашите управляващи да изпълнят разпорежданията на чуждите посолства и тук да стане фронтова зона. Никой не говори за мир, а за война и ескалация. Никой не дава знак, че е готов да разговаря, а това води само да разрастване на конфликта, който няма как да бъде решен без преговори. Една сутрин ще се събудим, Кирчо няма да е спал добре и по някоя телевизия ще каже: Обявявам война на Русия! България е пред трета национална катастрофа и в сериозен риск, защото никога не сме били толкова зависими и с по-слаби управляващи. Трябва да бъдат изметени политическите боклуци и гражданите трябва да участват във властта“ , поясни още Гешев.

Бившият главен прокурор не пропусна да коментира и темата с политическата криза и скандалите около името на убития Мартин Божанов-Нотариуса.

„Трагедия. Това е политическият ми прочит за случващото се държавата ни сега. Ние продължаваме да произвеждаме анти елит. Управляващите вече не се и крият, а са пазарят. Защо трябва да делят на 3, след като с Пеевски може да се дели на две, а Борисов най-добре дели на 1. Въпросът е, че ГЕРБ и ДПС дъвчат ПП-ДБ и те дори са толкова глупави, че не разбират, че са използвани. ГЕРБ и ДПС държат каишката“ , каза той.

Гешев не скри, че има политически амбиции и формацията му се готви да участва във вече почти сигурните предсрочни парламентарни избори. Според него Мартин Божанов – Нотариуса е „пушек в очите на хората“.

„Какъвто и човек да е бил Нотариуса, то той е жертва на убийство. Сега ровят върху живота му, а не проверяват кой го е убил. Сега държавата не разследва, а се занимава с неговата дейност. А защо се занимава с това? Защото е дребен и безопасен. Човек, който злоупотребява с имена. Всеки си гради някакви неща около името му. Резултат няма да има. Такива като него има сигурно и в Бургас 50. Разликата е, че той е използвал имената в София. Да, имал е връзки в съдебната система, но такива имат много хора. Всеки адвокат познава прокурори и съдии. Повярвайте ми има адвокати, които са много по сериозни лобисти от Нотариуса“ , заяви той.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви