За осми път в Бургас бяха обявени най-елитните Еко награди за ученици и студенти в България. Националната конференция на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ и катедра „Екология и опазване на околната среда“ „Да мислим екологично за бъдещето“ привлече участници от над 20 града в България.

Над 150 ученици и студенти, ръководени от близо 50 учители и преподаватели, представиха своите доклади-презентации свързани със замърсяване и опазване на околната среда и екосистемите. Основната тема на конкурса е „Климатичните промени и предизвикателствата пред екосистемите“.

Отличените ученици, които завършват средно образование, ще бъдат приети без конкурсен изпит в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“, в специалност „Екология и опазване на околната среда“.

Председателят на Организационния комитет доц. д-р Александър Димитров сподели, че тази година докладите са по-сериозни, по-задълбочени и на още по-високо ниво, и затова наградите са много. Изпълнена е целта на конференцията – да ангажира младите хора да вложат усилия и активност в предлагането на решения за екологичните проблеми и справяне с предизвикателствата пред екосистемите.

Голямата награда беше присъдена на РОСИЦА АЛАДЖОВА10 клас, Професионална гимназия по лека промишленост, екология и химични технологии” – гр. Ямбол, която бе наградена от Зам.-ректора на Университета – проф. д-р Севдалина Турманова и получи приз от името на г-жа Ивелина Василева – член на борда на мисията за възстановяване на моретата, океаните и водите към Европейската комисия.

За първи път наградите бяха разделени в няколко групи – ученици (1-5 клас), ученици (6-12 клас), студенти и специални (от организатори и спонсори)!

Първото място при най-малките ученици е за АНТОНИЯ ТОДОРОВА – 3 клас, ОУ „Васил Априлов“ – гр. Бургас и ДИМИТЪР КОЗАРЕВ – 5 клас, Първо ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – гр. Гоце Делчев.

Първото място при по-големите е за СТОЙЧО ГРИГОРОВ, ИЛИЯ ИЛИЕВ и ИВО АРБОВ – 12 клас, “Професионална гимназия по електротехника” – гр. Варна.

Най-добрата студентска работа е на ДЕСИСЛАВА ГЕНЕВА – I курс, ОКС Магистър, спец. „ЕООС“ в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – гр. Бургас.

Младите еколози получиха наградите си от Организационният комитет, организаторите и спонсорите.

Традиционно конференцията се организира от катедра „Екология и опазване на околната среда“ на бургаския ВУЗ, Студентски съвет, Община Бургас, МОН, РУО-Бургас, със съдействието на „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ АД, „Кроношпан – България“ ЕООД, „Девин“ ЕАД, UTA Edenred България, Регионалния съвет на КНСБ – Бургас и „Победа“ АД – Бургас.

Събитието е част от Националния календар на МОН за изяви по интереси на децата и учениците за учебната 2023/2024 г и от програмата „Бургаски деца“ на Община Бургас за 2024 г.

Повече за Класирането, катедра „Екология и опазване на околната среда“ и предстоящия прием на студенти може да откриете на: www.еоос.бг и www.uniburgas.bg

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви