ГЕРБ отстъпи, но вместо това да бъде оценено – постъпи ново искане. Отказваме нови условия, обявиха от политическа партия ГЕРБ по време на пресконференция.

Имаме общи точки, но вероятно ще се върнем към тях след избори. Оставам като вицепремиер и министър на външните работи, каза Мария Габриел.

„Оценявам, че разговорите продължиха и през последните дни. Благодаря на всички за търпението и най-вече на моя преговорен екип. Благодаря изключително на Николай Денков. Последните месеци стана ясно, че важни реформи за България се случват с ГЕРБ. Показахме, че може да отстъпим в името на националния интерес. И вместо това да бъде оценено, постъпи ново искане. Затова ние казахме „Не”. „Не” на постоянните нови условия“, допълни Габриел.

„Надявам се те да са момент за мисъл в страната, повече смирение и носене на отговорност. Искам да благодаря на всички колеги министри, с които не си казахме лоша дума и заедно направихме крачка напред“, коментира Габриел.

Оттеглям кандидатурата си министър-председател. ГЕРБ няма да участва в преговори за втория мандат, подчерта тя.

Според ГЕРБ е било направено всичко възможно, за да има правителство, но „отказват да бъдат притискани и да бъдат сменяни правилата“.

„Ясно го казвам. Не приемаме нови условия, не приемаме преговори за втория мандат. Дали сме яснота за нашата позиция“, допълни Габриел.

„Провалът настъпи заради борбата на ПП-ДБ за постове. Стоим твърдо зад Мария Габриел. Политическият рекет трябва да бъде преустановен“, посочи Теменужка Пекова.

btv.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви