Днес е конският Великден

Днес е Тодоровден. Той винаги се пада в първата събота след началото на Великденските пости.

Този християнски празник е посветен на светеца Теодор Тирион и затова е наречен на негово име. На този ден се почитат конете и хората, свързани с тях. В този ден се провеждат конни надбягвания – кушии, които са се превърнали в емблема за празника.

Тодоровден е известен още като Конски Великден.

Включва редица обреди и обичаи, запазили традицииште от стари времена. Днес се провежда църковно освещаване на варено жито в храмовете.

Какво се прави на Тодоровден?

Празникът може да премине без изобилие от храни и без множеството обичаи, но не и без обредната пита. Тя се украсява с орехи или царевица и формата ѝ е характерна за празника в чест на конете – подкова или кон. Питата се раздава за здраве и плодовитост на жените, като се поставя и парче, намазано с мед, в яслата на конете.

Вероятно една от най-популярните традиции, свързани с празника, са конните надбягвания са кушиите. Преди старта, докато жените приготвят обредната трапеза с постни ястия, семена и пита, мъжете грижливо подготвят конете си, ги украсяват и подготвят за състезанието.

Смята се, че победителят ще има много късмет през цялата година и поради това получава специално изработен венец.

Раздаването на варено жито е традиция, свързана с легендата за Тодоровден и църквата. Житото се вари, след което се освещава в храма и раздава за здраве и късмет.

Една интересна традиция по време на празника е празничното къпане на малките деца от техните майки рано сутрин. Това се прави преди конете да се разтропат, вярвайки че това ще ги предпази от болести през цялата година. След това, кичур от косата на децата се заравя под дърво с надеждата те да израснат здрави и прави като него. В някои райони на България, жените ритуално мият косата си, за да бъде здрава и да блести като конската грива.

На този ден по традиция, младите булки (от наскоро създадените семейства) обикалят съседните къщи и раздават малки обредни питки. Съседите ги получават и им дават благословията си. Това е ритуал за плодовитост.

Стриган като магаре

Това е друга запазена традиция. Бабите обикновено подстригват малките деца за първи път след миналите зимни дни и от там е дошъл изразът – „остриган като магаре през март“.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви