Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

Русия нанесе тежки удари срещу украинската енергийна инфраструктура. Ударите поразиха най-голямата водноелектрическата централа в Украйна. Пораженията доведоха до прекъсвания на тока в големи райони от страната. Над един милиони души са на тъмно. Вторият Харков – вторият по големина град в Украйна е без ток. В Одеса без електричество са над 53 000 домакинства.

Украинският министър на енергетиката Герман Галушченко обвини Русия, че се опитва да предизвика „мащабен срив на енергийната система на страната“.

Пет са жертвите на снощните руски удари. Трима души са загинали при ракетна атака срещу Запорожие, обяви губернаторът на региона Иван Фьодоров. По-рано вътрешният министър на Украйна Ихор Клименко съобщи, че руските сили са изстреляли над 60 дрона и близо 90 ракети срещу страната. Ранени са 14 души, а трима са в неизвестност.

Русия обяви, че е предприела масирания удар в отговор на продължителните украински атаки срещу нейните погранични райони през последните дни.

В изявление на руското министерство на отбраната се казва, че силите на Москва са нанесли 49 ответни удара. Оттам отчитат, че неговите сили успешно са поразили редица обекти на електропреносната мрежа, железопътни възли, военни фабрики, складове за боеприпаси и срещу украински войски и чуждестранни наемници.

Поразен е и най-големият украински язовир – “ ДнипроХЕС“ в Запорожка област, но няма опасност от скъсване на стената, съобщиха от украинската страна. Съоръжението не работи, щетите са значителни, съобщи пред украинска телевизия Юрий Белоусов, ръководител на отдела за военни престъпления в прокуратурата. Нанесени са общо осем удара срещу „ДнипроХЕС“.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви