ФАБ-3000
ФАБ-3000

Масово производство на тритонни авиобомби ФАБ-3000 е започнало в Русия. Съобщението е на Министерството на отбраната на Руската федерация. То е направено при посещение на министър Сергей Шойгу в предприятията на оръжейния комплекс в Нижегородска област. Информацията предаде РИА Новости, цитирана от ФОКУС.

„Сергей Шойгу е информиран, че от февруари тази година в предприятието е организирано масово производство на ФАБ-3000“, се посчва в съобщението на руското ведомство. Руският министър е информиран още, че „предприятието е увеличило многократно производството на авиобомби ФАБ-500, удвоило е производството на ФАБ-1500“

Самата ФАБ-3000 е неуправляема бомба, разработена още в СССР. Не е известно дали ще бъде оборудван с нов контролен модул.

По данни на руското ведомство само далечният бомбардировач Ту-22М3 официално може да използва ФАБ-3000, но този самолет не може да използва бомби от УМПК (универсален модул за планиране и корекция). Един от основните носители на боеприпаси с този модул е фронтовият бомбардировач Су-34, но той от своя страна официално не е носител ФАБ-3000.

Възможно е по-късно Су-34 и Ту-22М3 да преминат подходяща модернизация. Формално пречките за това са малко, защото максималното бойно натоварване на Су-34 достига 12 000 килограма при боен радиус 1000 километра.

Универсалният модул за планиране и корекция на полета (УМПК ) е монтиран модул, който преобразува конвенционалните неуправляеми бомби (по-специално ФАБ-250 и БАБ-500 M-62) в планиращи бомби – високоточни боеприпаси с увеличен обсег.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви