Въпреки не особено ласкавото време на вече настъпилата пролет, винаги има време и пространство за добри помисли и случвания. На 25 март, понеделник, от 19 часа в залата на Бургаската опера, за своите верни почитатели бургаският културен институт е подготвил възхитителен концерт, под надслов „Любовна история“.

Със своето артистично присъствие, личен чар и професионализъм на сцената на Бургаската опера ще блестят солистите: сопраното Нона Кръстникова и тенорът Яни Николов.

Концертната проява в понеделник ще бъде под диригентската палка на маестро Деян Павлов, който с успех дирижира друг вълнуващ проект на Държавна опера – Бургас – „Приказка за двама“, с Еделина Кънева и Орлин Горанов, преминааващ триумфално по различни сцени в България – последните концерти бяха при пълни зали в Шумен и Луковит.

Маестро Павлов бе зад диригентския пулт и на оперетата от Йохан Щраус-син и „Цигански барон“, чиито представления – на сцената на Летния театър в Бургас – през лятото на 2023 г., както и в залата на Операта, преминаха при изключителен интерес и пълни зали.

В главните роли бяха Нона Кръстникова и Яни Николов, които преди дни дебютираха успешно и в друго оперетно заглавие от Щраус-син – „Виенска кръв“, също под палката на Деян Павлов, отново при пълна зала на Бургаската опера.

Очаква се на 25 март, водени от маестро Павлов, солистите и оркестровият състав на Държавна опера — Бургас, с концертмайстор Христо Белчев, да изградят естетичния облик на вълнуващия концертен спектакъл „Любовна история“.

Гостите на събитието ще бъдат пренесени в романтичните години на най-обичаните френски филми, носещи изискано отношение към „нещата от живота“ и взаимоотношенията между мъж и жена, такива, каквито почти не съществуват в съвременните прагматични реалности.

Чудесните солисти на Бургаската опера Нона Кръстникова и Яни Николов, които се представят безупречно както в оперни и оперени заглавия, така и в камерни концертни прояви, ще завладеят публиката с красиво-емоционалната звучност и мелодика на френския език, който неслучайно е коронован като „езика на любовта“.

Те ще изваят музикално-словесна красота, която ще се впечата в емоционалната памет на съпреживелите посланията на „Любовна история“.

Под емоционалната диригентска палка на маестро Деян Павлов, красивата мелодика, нежната чувственост, лиричните душевни оттенъци, изисканото отношение към отношенията между мъж и жена, подчинени на романтичния подход на музиката от „златните години“ на  френското кино,  ще прозвучат – с неповторим финес, майсторство и емоционална отдаденост.

Оркестровият съпровод и самостоятелните инструментални изпълнения на музикантите, ще са под знака на стилна, плътна звучност, на моменти – ефирна, с елемент на закачка, друг път – в носталгичните послания на френския шансон.

Оркестърът  изгражда с впечатляваща динамика и професионализъм музикалните партитури. А маестро Деян Павлов се отличава със свежо присъствие и осъществява непосредствен контакт с публиката – по оригинален и ненатрапчив начин.

Неписана максима е, че не само професионализмът на изпълнителите в една концертна програма, а и общата атмосфера и искрата между публика и артисти е гаранция за онова общо въодушевление, което не би могло да се имитира или предизвика по начин, различен от чистата проба изкуство.

Kонцертният спектакъл премина с очакван успех на сцените в Поморие, Созопол и Царево през летния сезон на 2023 г.  Надяваме се в понеделник вечерта в залата на Операта да се получи именно това щастливо сценично взаимодействие с „Любовна история“.

Осезаема е любовта на двамата солисти към френската култура – това проличава от перфектното им произношение на текстовете на „езика на любовта“, за какъвто неслучайно е коронясан френският.

Незаменима част от красивата мелодика на партитурите са и двете пианистки – Дария Кръстева и Нина Райхел.  Водещ на вълнуващата концертна вечерта – и като присъствие на сцената, и като глас „зад кадър“, ще бъде Петър Тихолов.

Всяко от изпълненията ня концерта „Любовна история“ ще поведе присъстващите в шармантния свят на френската култура и светоусещане Изискан букет от мелодии, вдъхновени от красивите измерения на любовта, отразена във френската филмова музика – емблема на изтънчена чувственост, ще прозвучат в концерта спектакъл:  Владимир Козма – Увертюра, включваща теми от филмите: „Шатовалон“, „Беглъците“, „Крилце или кълка“; Жорж Орик – Тема от филма „Мулен Руж“; Мишел Ман – „Ma chere Helene”, музикална тема от филма „Фантомас“; Луиги – „Живот в розово“, легендарната песен на Едит Пиаф, солист – Нона Кръстникова; Мишел Полнареф – Сюита из филма „Мания за величие“; Владимир Козма – музика от филма „Шатовалон“, солист – Яни Николов; Сюита от френски валсове /“Малък валс“, „Под небето на Париж“. „Пигал“, „Домино“, „Момичето на Париж“/; Жорж Гарваренц – „Une vie d‘amour“, музика от филма „Техеран 1943“, солист – Яни Николов; Франсиз Ле –„Une Histoire d’amour” –  “Любовна история“, музика от едноименния филм; Mишел Льогран – Дует из филма „Шербургските чадъри“, солисти: Нона Кръстникова и Яни Николов; Владимир Козма – Потпури на теми от филмите: „Бащите“, „Чукай на дърво“, „Играчката“, „Купонът“, „Високият руж мъж с черната обувка“; Маргьорет Монно – „Hymne a l’amour”, музика от филма „Париж продължава да пее“; Жорж Льофер – Марш от филма „Полицаят от Сен Тропе“.

Флуидите на любовта, красивата музика, изисканото светоусещане и възприятие на реалността, както и досегът с любими мелодии, придобили световна популярност, ще са гарантирани в залата на Операта в понеделник вечерта.

В концертния спектакъл ще се редуват носталгични настроения и възторжени състояния на духа, каквито съпътстват характерните метаморфози на любовта – бленувана, отричана, чакана, желана, насъщна.

Билети за концерта „Любовна история“ могат да бъдат закупени на касата на Операта, каса „Часовника“ /пред хотел „България“/, в мрежите на Grabo https://grabo.bg/burgas/muzikalen-spektakal-05rnm,

Eventim – https://www.eventim.bg/bg/bileti/drzhavna-opera-burgas-zala-opera-burgas-1413697/performance.html.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви