ЕС дава доходите от руско имущество на Украйна
ЕС дава доходите от руско имущество на Украйна

Доходите от запорираното в ЕС руско имущество да бъдат използвани в полза на украинската страна. Това реши Европейският съвет и решението му е свързано със събитията в Украйна. Съобщението направи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на пресконференция. Тя се състоя след края на първия ден от заседанието на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС в Брюксел.

„Има голяма подкрепа за предложението с тези средства да се осигури военна помощ за Украйна“, уточни тя. По нейните думи тези приходи се очаква да бъдат по три милиарда евро годишно, като един милиард евро може да бъдат осигурени до юли. „Оставаме с Украйна, както сме обещали, трябва да продължим да подкрепяме усилията на страната да отвръща на натиска на бойното поле“, добави Фон дер Лайен.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел отбеляза, че ЕС е готов да действа много бързо. „Посланието към Кремъл е, че сме решителни и бързи в приемането на решения по най-важните геополитически въпроси. Не сме притиснати, устойчиви сме и ще продължим да защитаваме мира, напредъка и сигурността“, посочи той.

Фон дер Лайен съобщи, че ЕК е изготвила предложение за повишаване на митата за вноса на зърно от Русия и Украйна. По нейните думи това ще намали натиска над пазарните цени, от които страдат европейските земеделци.

Мишел изрази очакване до края на Белгийското председателство на Съвета на ЕС през юни да бъде да бъде свикана първата междуправителствена конференция с Украйна.

Той настоя Съветът на ЕС да одобри бързо преговорната рамка, предложена от ЕК.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви