Днес става ясно остава ли сглобката
Днес става ясно остава ли сглобката

Срокът, даден от Бойко Борисов ПП-ДБ, за да отговорят дали ще приемат да продължат ротационното управление, изтича днес. В парламентарния контрол 7 от министрите в оставка ще участват 7 от министрите в оставка.

Указът на президента, с който предлага на 49-ото Народно събрание да избере за министър-председател кандидата на първата по численост парламентарна група, е в парламента. И от ГЕРБ-СДС зависи дали ще предложат да влезе в днешния дневен ред.

В сряда лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че ще изчака до петък отговора на ПП-ДБ. Вариантите са три – или ще бъде предложено в зала да се гласува правителство с променен от обявения от Мария Габриел състав, или след отказа на 11 от посочените от нея министри да участват в кабинет тя самата да депозира декларация с отказ, или да последва ново отлагане. Последната възможност е най-малко вероятна.

Днес депутатите трябва да продължат работа по още един енергиен законопроект. Вчера те включиха в дневния си ред ратификация на Споразумението между правителствата на България и САЩ за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй“. Така ще бъде даден старт на работата по пускане в експлоатация нов реактор с мощност 1000 мегавата по технологията АР 1000.

Седем от министрите в оставка ще отговарят на въпроси на депутати. Заради командировка в чужбина премиерът в оставка Николай Денков няма да участва в парламентарния контрол. Няма да се включи и финансовият министър Асен Василев заради неотложни ангажименти.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви