Пенсионери
Пенсионери

Възрастта за пенсия ще нарасни отвъд планираната. По план до 2036 тя да е 65 г. за мъжете, 65 г. за жените. Без да съм лош пророк, това ще бъде преразгледаное. В следващите години ще се наложи да се отиде към възрастта от 67 г. Това каза в пред „Денят на живо“ проф. Григор Димитров. Той е член на Надзорния съвет на НЗОК и експерт по проблемите на пенсионното и здравното осигуряване.

Той посочи, че дефицитът в пенсионната ни система е очевиден и изключително голям. Проф. Димитров припомни, че Фондът на ДОО е в размер на 24 млрд. лв., като 11 милиарда от тях са субсидия от държавата.

„21 милиарда лв. са пенисите за година, но на всеки лев пенсия около 48 ст. е от данък. С вноските, които правим в пенсионната система, осигуряваме само половината от необходимото за плащане на пенсии“, обобщи експертът.

„ЕК преди около месец представи за обсъждане голям доклад, в който бяха поставени социалните предизвикателства в следващите години, едно от които е демографската криза.

Имаме две тенденции: ниска раждаемост и увеличаваща се средна продължителност на живот. Втората тенденция поражда въпросите с какви фондове ще плащаме по-дълго пенсии и повече пари за здравеопазване, за да можем да лекуваме населението“, коментира още проф. Григор Димитров.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви