Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) подкрепя идеята на кметовете от Южното Черноморие за създаване на регионална авиокомпания „Бургас Еър“, съобщиха от Асоциацията.

Именно липсата на достатъчно полети към летище Бургас, което обслужва целия регион, включително и най-големия български курорт „Слънчев бряг“, попречиха страната ни да реализира пълния си туристически потенциал и да разшири крилата на сезона, обясни председателят на БХРА Георги Щерев.

Дори и да имаме достатъчно реклама на морския ни туризъм, ако няма с какво да пристигнат гостите у нас, както се получи през предстоящия летен сезон, няма как да отбележим ръст и да привлечем достатъчно гости, обясни Щерев.

Заради липсата на интерес от концесионера на летището в Бургас и пренасочване на трафика към аеропорта на Варна, страната губи милиони левове, подчерта зам.-председателят на БХРА и собственик на хотел в Слънчев бряг Веселин Налбантов.

Благодарни сме на кметовете от Южното Черноморие и на инициатора на идеята за създаване на регионална авиокомпания Бургас Еър кмета на Поморие Иван Алексиев за подкрепата към туристическия бизнес и инвеститорите по морето, които влагат милиони левове. Неслучайно един от девизите на БХРА е „Силни сме, когато сме заедно“, допълни Налбантов.

В момента трудно се намира въздушна компания, която при този кратък летен сезон да поддържа кратка летателна програма, тъй като нямат достатъчно интерес за това, коментират от БХРА и припомнят, че от години Асоциацията настоява за създаване на държавна чартърна компания, която да обслужва приоритетно Северното и Южното Черноморие и да помогне за разширяване на крилата на сезона.

Подобно вложение от страна на държавата би направило по-ефективни и усилията за рекламиране на страната ни като туристическа дестинация и най-вече за разширяване на летния туристически сезон, категорични са от национално представената организация с 36 регионални структури.

Всички общини на територията на област Бургас да бъдат включени като акционери в нова авиокомпания „Бургас Еър“ (Burgas Air), която да бъде позиционирана в областния център, обслужвайки целогодишно полети от Летище Бургас до различни европейски дестинации.

Това бе едно от предложенията, които бяха направени по време на работна среща в Областна администрация – Бургас, състояла в средата на март по инициатива на областния управител Пламен Янев след колективното искане на тринайсетте общини в областта за преразглеждане на точките по концесионния договор за бургаското летище, стопанисвано от „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД.

БТА

1 КОМЕНТАР

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви