Къде е Кейт Мидълтън? Този въпрос буквално завладя социалните мрежи през последните месеци и обществото все още няма отговор. А там, където има празно информационно пространство, се раждат най-разнообразните и безумни конспиративни теории.

Оказва се, че повечето от твърденията идват от един конкретен профил в ТикТок и Инстаграм, в който две влогърки събират и коментират основните теории.

Справка на британския „Гардиън“ показва, че хаштаговете #whereiskate, #katebodydouble и #katemiddleton са използвани в социалните мрежи от над 400 милиона души до момента. Публикации с тези отбелязвания са споделяни 2,3 милиона пъти в Инстаграм и 2,2 милиони пъти в ТикТок.

Popapologists са посветили цяла поредица, озаглавена „Къде, по дяволите, е Кейт Мидълтън?“, в която тиражират конспиративни теории.

Прави впечатление, че в първите серии те се споменават като факт и истина, докато към края блогърките правят изричното уточнение, че „страницата е само за забавление и обсъждане на спекулации“.

Въпреки това тонът на видеата е изключително сериозен, а двете често цитират „наши източници“ или „източници, близки до събитията“. Кои са те – така и не става ясно.

Но нека започнем с хронология на това, което се знае със сигурност.

Коледа и операцията на Кейт

Всички проблеми започват от тук. Принцесата на Уелс и бъдеща кралица на Великобритания за последно е заснета на публично събитие на Коледа през 2023 г. Тогава тя присъства на празничната служба в параклиса „Сейнт Джеймс“ заедно с цялото кралско семейство.

Снимки от официални агенции документират цялото събитие. Там Кейт изглежда напълно здрава и щастлива.

Следваща новина, която получаваме за принцесата на Уелс, е на 16 януари, когато от двореца Кенсингтън съобщават, че Кейт Мидълтън е претърпяла планова коремна операция. Според официалното съобщение тя ще се възстановява в лечебното заведение няколко седмици, след което ще се оттегли от публичните си задължения до Великден.

След известно време стана ясно, че британският крал Чарлз също е преживял планова операция за увеличена простата. Според официалните съобщения от двореца двамата с Кейт Мидълтън са били изписани от болница по едно и също време.

Но защо няма снимки на Кейт от изписването, а само на Чарлз III?

Ето тук започват конспирациите, като ще представим най-основните от тях.

Болест на Крон и кома

През годините има множество спекулации, че Кейт Мидълтън страда от хранително разстройство. Поради тази причина една от най-тиражираните версии за нейната планова коремна операция е болест на Крон.

Това е възпалително заболяване на червата, което е изключително тежко и изисква лечение и поддържане цял живот. Болестта засяга целия храносмилателен тракт, като в тежки случаи се налага операция за отстраняване на част от червата и стомаха.

Болест на Крон се получава и като усложнение на хранителни разстройства. Според почитателите на конспирациите Кейт Мидълтън е оперирана именно поради тази причина. Възстановяването от такъв тип операция е изключително тежко и изпълнено с рискове.

Според испанското издание „Каса де бурбон“ Кейт Мидълтън е получила усложнения по време на операцията, поради което принцесата на Уелс се намира в медицинска кома и все още е в болница. Тези твърдения бяха категорично отхвърлени от двореца Кенсингтън.

„Препотвърждавам това, което казвам. Вярвам на източниците си напълно. Нормално е кралското семейство да отрича и да са ядосани, когато си напипал истината“, казва в отговор испанският журналист Конча Калеха.

Тази теория е допълнително подкрепена от завоалирано изказване на чичото на Кейт Мидълтън, който в момента участва в британския „Биг Брадър“.

„Тя не иска да говоря за това. Има определен етикет. Ако се обяви, ще кажа мнението си. Най-важното – говорих с майка ѝ, тя получава най-добрата грижа“, казва той по адрес на принцесата на Уелс.

Монархията се разпада заради любовницата… отново

Другата сериозно тиражирана и предпочитана конспирация предполага, че изчезването на Кейт Мидълтън е свързано със сочената за любовница на принц Уилям – Роуз Хенбъри.

Хендбъри е част от тази конспирация от 2019 г., когато се появяват първите данни, че тя е любовница на принц Уилям. Това, разбира се, би било разрушително за кралското семейство и имиджа на наследника на трона. Историята тогава бързо умира, но Роуз Хенбъри остава във вътрешния кръг на кралското семейство и често е забелязвана на официални събития.

Според теорията около Коледа Кейт Мидълтън разбира, че аферата между Уилям и Роуз никога не е спирала… и сега Роуз е бременна с незаконното дете на наследника на трона. Поради тази причина Мидилтън получава емоционален срив и е откарана по спешност в болница.

Как това е навързано с нейното тотално изчезване от публичните светлини? Според конспираторите принцесата на Уелс вече отказва да съдейства на кралското семейство заради аферата на принца.

„Всички снимки на Кейт за фалшиви, не ни лъжете!“

В опит кралското семейство да затвори темата с местонахождението и състоянието на Кейт Мидълтън, от двореца „Кенсингтън“ пускат вече известната ретуширана снимка на принцесата за 8 март. След като кадърът е свален от информационните агенции, това допълнително подклажда конспиративните теории.

Според тях от Короната са искали да дадат урок на Кейт – „ти може да не ни съдействаш, но ние имаме всички инструменти, за да те принудим“. Поради тази причина е разпространена очевидно ретуширана и проблемна снимка на принцесата.

Всички останали кадри, за които са твърди, че са на Кейт Мидълтън, отново са определени от публиката като фалшиви. Широко разпространеното видео, на което тя пазарува с принц Уилям, е обявено за манипулация, а жената на кадрите – за двойничка на принцесата.

Според конспиративните теории кралското семейство знае много добре, че Кейт повече няма да им съдейства и няма да поддържа образа на кралска особа. Няма да пази и имиджа на принц Уилям като любящ баща и съпруг – перфектният наследник на британския трон. И поради тази причина семейството „я замества“ в публичното пространство със свой наратив.

Замесиха и Би Би Си

През последните дни се появи информация в медиите, разбира се неофициално, че звеното „Би Би Си ивентс“ е било уведомено да очаква „важно съобщение от кралското семейство“.

Потребители онлайн коментират, че тази част на Би Би Си отговаря единствено за най-важните събития на Короната – раждания, сватби, коронации и… погребения.

Тук конспирацията се разделя на две. Според едни съвсем скоро Би Би Си ще съобщи, че британският крал Чарлз III всъщност е смъртно болен и се очаква да почине от рак. Според други новината ще бъде за смъртта на Кейт Мидълтън.

И най-любимата ни теория тип „Игра на тронове“

Някои от конспиративните теории звучат сравнително логично, но има и такива, които са напълно абсурдни.

Като например, че изчезването на Кейт Мидълтън, както и на други известни лица по света (не само във Великобритания), е свързано със заговор.

Според поддръжниците на тази теория Мидълтън е избягала от двореца, за да се укрие. Къде – „зад ледена стена в Антарктида“. Според теорията съвсем скоро „светът трябва да разбере истината за кралското семейство“ и Кейт е избягала, за да се предпази.

Голям проблем за Короната

Кралското семейство е изправено пред истинска PR криза заради отсъствието на принцесата на Уелс. След съобщаването за заболяването на Чарлз III наблюдатели похвалиха Короната, че са променили отношението си и вече ще бъдат по-открити с обществото.

Действията им около Кейт Мидълтън обаче са в обратната посока – тук отново наблюдаваме пълна тайна.

Според официалното съобщение от двореца Кенсингтън Кейт би трябвало да се появи пред публика на Великден. Това беше първото, което казах. Сега обаче тази дата лека полека се измества.

Според по-скорошни публикации в британските таблоиди Кейт Мидълтън ще възобнови кралските си задължения след пролетната ваканция на децата си – 30 дни след Великден.

А според други публикации името на принцесата на Уелс тихомълком е било премахнато от присъстващите на т.нар. Trooping the Color, който се провежда през юни в Лондон. Историята тепърва се очаква да достигне до своя финал.

btv.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви