От няколко месеца една от емблемите на волейболния „Нефтохимик 2010“ Иван Станев е общински съветник от групата на ГЕРБ в ОбС -Бургас. Той е играещ помощник-треньор и капитан на волейболния клуб. Това е неговият 24 сезон като професионален състезател. Успехите на терена и любовта на феновете го амбицират да използва своя опит, като помогне на Бургас и с конкретни управленски решения за развитието на спорта и привличането на младите хора.

Г-н Станев, още в предизборната кампания Вие и Вашите съпартийци заговорихте за това, че трябва да има промени на някои от наредбите в спорта. Вие сте единственият действащ професионален спортист в ОбС Бургас и имате най-точен поглед върху проблемите в тази сфера. Кои са въпросните наредби и кое налага тяхната промяна?

Точно така – идеите за промени в спорта бяха заложени в нашата предизборна кампания. Три са действащите нормативни актове, които са пряко свързани с разпределянето на средства от бюджета на град Бургас към спортните клубове.

Това са „Наредба за финансово подпомагане на спортните клубове от Община Бургас, „Наредба за условия и реда за финансиране и подпомагане на физическата активност, физическото възпитание, спорта и спортно – туристическата дейност, от спортния календар на Община Бургас„ и „Наредба за реда и условията за ползване на спортни обекти и съоръжения, собственост на Община Бургас“.

При множеството ми срещи с почти всички спортни клубове тогава бях обещал, че стана ли част от Общинския съвет и от Постоянна комисия по спорт, деца и младежки дейности (СДМД), промените ще стартират. Защото не е тайна , че част от тези нормативни актове са неефективни с оглед на темповете на развитието на спорта в нашия град.

Пет месеца по-късно наредбата, свързана със спортния календар на Община Бургас, е на финалната права и предстои да бъде представена като проект за изменение и допълнение. Следващата, която предстои да разгледаме заедно със спортната комисия, е наредбата за финансовото подпомагане на спортните клубове, а тя е най-належащата към този момент.

Като човек от спортните среди и активен спортист много от клубовете казват, че искат да комуникират конкретно с Вас, тъй като Ви имат най-голямо доверие. Какво Ви споделят те?

Като професионален спортист няма как да не съм свързан с част от ръководителите, треньорите и състезателите на много от клубовете в нашия град. Ежедневно се срещам с тях и се запознавам с техните проблеми, успехи, неуспехи и това, което те искат да бъде подобрено в спорта. Радостното, е че всички мислим в една посока и те активно участват с предложения, които изпращат към администрацията и спортната комисия.

Много от спортните клубове в Бургас излязоха с позиция, в която изразяват несъгласието си относно начина, по който става финансирането. Как виждате Вие решаването на този проблем и справедливо ли е тяхното недоволство?

Тяхната позиция се изразява с протесно писмо, подписано от 24 клуба, в което те се противопоставят на финансирането и цените за ползването на спортните бази.

Нещо важно, което трябва да бъде отбелязано в това писмо, е че те са „ЗА“ това да бъдат награждавани и финансирани заслужилите клубове и спортисти, но да бъде формулиран начинът, по който това да се направи. Аз заставам на тяхна страна и съм на мнение, че решаването на този проблем минава единствено с преработването на „Наредбата за финансовото подпомагане на спортните клубове от Община Бургас“.

Едно от нещата, за които аз ще настоявам, е промяната в методиката, по която спортните клубове кандидастват за финансиране. В настоящата наредба няма никаква тежест това дали един клуб е успешен и колко медалисти от държавни състезания има. Предстои ни много работа. Винаги ще има недоволни, но нека тези, които носят успехи на нашия град, не бъдат пренебрегвани.

Още по време на изборите споделихте, че имате идеи за различни инициативи в училищата, които да развиват спорта сред младите. Припомнете някои и от тях и имате ли вече разговори с РУО и с директори на учебни заведения?

Нещото, върху което работя от няколко месеца, е създаването на общинска програма, която да стартира от следващата учебна година, насочена към междуучилищния спорт. Тя ще бъде пряко насочена към децата 5-7 клас, като пилотно ще стартира със създаването на междуучилищна лига – било то по волейбол или баскетбол.

Вече направих няколко срещи с г-жа Алексиева, началник отдел „Физическо възпитание и спорт“ към РУО – Бургас, която възприе чудесно идеята за създаване на такава програма. Има и няколко идеи, чрез които заедно с админстрацията целим насищане на спортния календар в училищата и при по-малките, и при по-големите.

Работим и по това успешните и известни спортисти на нашия град да посещават редовно малките ученици в училищата. Целта е по този начин подрастващите да се докоснат до спорта, да разберат какви са тайните на успеха и да бъдат мотивирани да спортуват.

Има много спортни клубове, развиващи спортна дейност на територията на училищните спортни салони. Една моя инициатива, която заедно с членовете на ГЕРБ от постоянната комисия по СДМД разработваме, и която е одобрена от кмета Николов, е тези клубове да имат възможност да кандидатстват за финансиране, за подобряване на училищната материална спортна база.

Да, на територията на град Бургас е изградена фантастична училищна спортна инфраструктура, но има и такава, на която можем да помогнем. По този начин не само децата от спортните клубове, а и всички ученици ще могат да изпитат удоволствието да спортуват в добра база.

Повярвайте ми, прекрасните условия в едно спортно съоръжение, било то училищен салон или спортна зала, е основна част от тренировъчния процес на нашите бъдещи шампиони.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви