БСП:Да отложим свободния пазар на тока
БСП:Да отложим свободния пазар на тока

Да се отложи либерализацията на цената на тока за домакинствата, предлагат от БСП. И вместо от 1 юли тази година, да стартира от 1 юли 2025 г.

В кулоарите на парламента лидерът на социалистите Корнелия Нинова обясни, че ако това не се случи, се очаква цената на тока да скочи с 20 процента, което крие риск и за икономиката, и за еврозоната.

Вчера чрез позиция същото поискаха и от КТ „Подкрепа“. В нея се посочва, че тъй като две трети от домакинствата в страната са на жизнения минимум, премахването на регулираните цени ще бъде пореден удар върху бюджета им, наред с ръста на цените на хранителните стоки, услугите, горивата и водата.

Сред другите искания на КТ „Подкрепа“ са ясно разписани и одобрени от социалните партньори планове за бъдещето на българската енергетика, работещите в сектора и цените на електроенергията, на база мощности, потребление, съхранение, внос, както и механизъм за определяне на цената за всички битови потребители и начина на компенсирането им за преходния период между регулирани и борсови цени на електроенергията, който да защити максимално потребителите от чувствителен скок в цената.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви