За хората със силна психика животът е много по-лесен и най-важното – по-интересен. Те са в състояние да реализират своите планове и мечти, като се справят с непредвидените обстоятелства и не превръщат всеки провал в огромна драма.

Какво е силна психика?

Според психолозите, психиката е субективно възприятие на обективната реалност. Затова един човек със силна психика осъзнава, че е напълно отговорен за всичко, което му се случва. Това го отличава от останалите хора.

Ето основните признаци на човек със здрава психика:

Себеприемане

Човек вижда положителните си качества и признава стойността си. Например, той е наясно с нивото на своите професионални умения и не е съгласен на условия на работа, които не отговарят на неговото ниво.

Способност за промяна на поведението в зависимост от житейските обстоятелства и ситуации

Например, човек е израснал в среда, в която грубата комуникация и нарушаването на границите са норма. Като възрастен той осъзнава, че не харесва това отношение и не позволява повече да се отнасят с него по този начин.

Способност за планиране и изпълнение на житейските планове

За да ги осъществи, човек е в състояние да предприеме реални действия и да върви към желаната цел. Например, след като е решил да взема уроци по китара, той свири редовно, вместо все да отлага .

Способността да забелязват и анализират собствените емоции и поведение

Човек умее да оценява причините и следствията от действията си. Например, тъжен съм, защото имахме конфликт с партньора ми. Важно е да се погрижите за емоционалното си състояние, да се успокоите и да разрешите ситуацията, предизвикала конфликта.

Емоциите и поведението на човек са адекватни на случващото се около него

Например, когато се подготвяте за изява на сцена, е нормално да се чувствате нервни.

Да реагира по еднакъв начин в идентични ситуации

Например, всеки път, когато неговите граници бъдат нарушени, човекът не го толерира и взема мерки.

Как детството влияе за изграждането на силна психика?

Според психолозите, психиката започва да се формира в перинаталния период – вътреутробно и до 7-ия ден след раждането. Плодът усеща всички преживявания на майката и на този етап формира най-простите реакции, копирани от реакциите на майката.

„Детето се ражда със спомен за тези събития. Съответно, ако това, което се случва наоколо, е опасно за родителя, то ще бъде опасно и за бебето. Хората, живеещи с нагласите „Светът е опасен” или „Хората около нас са опасни” не могат да поемат отговорност за живота си – те се страхуват. Струва им се, че животът им се контролира от обстоятелства, други хора, различни събития или ретрограден Меркурий. Но тези, за които светът е безопасен от детството, се държат по различен начин. Това са именно хората със  силна психика.

Специалистите казват, че всичко започва в детството – с осъзнаването на собствената личност от детето, без привързаност към личностите на други хора и без необходимост да се характеризира чрез другите.

„Едва след завършването на този процес човек започва да съществува в този свят като уникална и самостоятелна личност. След това му е лесно да се прояви в света, да изгради отношения и да постигне целите си. Ако детето не е успяло да се осъзнае като отделна личност, в бъдеще ще изпита трудности да разбере себе си, да се придвижи към цели, които се различават от целите на другите членове на семейството или близки хора. Може да има и трудности при изграждането на любовни или професионални отношения, обяснява психологът.

И накрая ето 5 неща, което хората със силна психика никога не правят:

 1. Те ​​не абдикират от отговорност за ситуациите в живота си.

Съответно никога няма да търсят виновен.

 1. Не се оставят на течението

Защото разбират, че те контролират обстоятелствата, а не обратното. Дори и в трудна ситуация , човек със силна психика ще си каже: „Да, сега е трудно, но мога да го променя.“ И  няма да остави нищо на случайността.

 1. Те не вземат решения въз основа на емоции.

Човек със силна психика осъзнава, че емоциите са част от него, но не могат да доминират над ума.

 1. Не обиждат по-слабия

Човек със силна психика е дружелюбен към останалите хората. Той разбира, че светът е безопасен за него.

 1. Не се дистанцират от света и другите хора.

Такъв човек ясно разбира, че всички ние сме части от едно цяло и можем да растем и да се развиваме само в това единство. Затова той се опитва да бъде от полза за света. Неговите дейности и работа са тясно свързани с предаването на знания на други хора.

И в допълнение ето още няколко черти, които не са характерни за хората със здрава психика:

 • Чести промени в настроението
 • Безпричинно безпокойство и паника
 • Бурна реакция в труден момент
 • Обидчивост, приемане на всяка критика присърце
 • Желание да бъдеш харесван от всички, търсенето на одобрение от другите, постоянно усещане, че искат да го измамят или унижат

 

 • Повишени изисквания към себе си и другите
 • Самокритика и критика към другите
 • Проява на агресия без причина
 • Трудно защитава себе си и личните си граници

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви